Hírek

Fra' Matthew Festing volt nagymester temetése

Valletta, 2021 december 3.  Ma temették Fra’ Matthew Festinget, a Szuverén Máltai Lovagrend volt nagymesterét, aki november 12-én hunyt el 71 éves korában, Málta szigetén a Vallettai Szent János-társkatedrálisban. A temetést Silvano Tomasi bíboros, a Szentatya különleges küldötte, celebrálta. Charles Scicluna máltai érsek és a rend főprelátusa Msgr. Jean Laffitte, koncelebráltak, tíz pappal együtt, köztük Kozma Imre atyával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökével.

A temetésen a Szuverén Máltai Lovagrend legfelsőbb hatóságai vettek részt, Fra 'Marco Luzzago nagymesteri helytartó vezetésével. Jelen volt a négy főtiszt, a Szuverén Tanács tagjai és a Rend számos fogadalmas tagja, sok rendtag kíséretével.

Szintén jelen voltak Fra’ Matthew testvére, unokaöcsei és barátai.

George Vella, a Máltai Köztársaság elnöke, Robert Abela miniszterelnök, magasrangú kormánytagokkal és számos Vallettába akkreditált nagykövettel együtt részt vett a temetésen, ezzel tanúskodva a Renddel való erős történelmi kötődésről.

Tomasi bíboros így fogalmazott homíliájában: „Azáltal, hogy fogadalmas jogi lovag lett, Fra’ Matthew a Rend küldetésének szentelte életét, amely küldetés az évszázadok során állandó maradt: tuìtio fidei et obsequium pauperum, a hit védelme és a szegények szolgálata”. Megemlítette azonkívül Fra’ Matthew erőfeszítéseit aziránt, hogy több fogadalmas lovag legyen a Rendben, és ennek a célnak a fontosságát a jelen időben is.

„Kilenc évszázad elteltével a Rend küldetése továbbra is inspirál, és az Egyház útján halad előre, hűségesen tanításaihoz és mindazokhoz, akik Fra’ Matthew-hoz hasonlóan – aki nyugodjék békében – nem hagyva magukat megfélemlíteni saját korlátjaiktól, arra törekedtek, hogy megvalósítsák az Evangélium hirdetésének küldetését - tette hozzá Tomasi bíboros.

Fra’ Matthew Festing a 12-ik nagymester, és 246 éve az első, akit a Vallettai Társkatedrális kriptájában helyeztek örök nyugodalomra. A kripta a főoltár alatt helyezkedik el: tizenegy nagymester földi maradványait tartalmazza, akik 1522 és 1623 között vezették a Rendet, köztük Jean de Valette-Parisot (1557-1568), aki sikeresen visszaverte a legnagyobb oszmán ostromot 1551-ben és megalapította Valetta fővárost, és Jean de la Cassière-t, aki felépíttette a Szent János-társkatedrálist – az európai barokk építészet egyik főbb példáját.

A mai napon a római Magisztrális Palota és Villa, valamint a Máltai Lovagrend valamennyi intézményének, nagykövetségének, valamint egészségügyi és szociális központjának zászlóit félárbocra vonták a gyász jeléül.

A temetési szertartást YouTube-on lehet végignézni ide kattintva: Funeral Mass of Fra' Matthew Festing - St John's Co-Cathedral, Valletta - 3 December - YouTube

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu