Hírek

28. Nemzetközi Ispotályos Találkozó

Sacrofano (Róma). Március 25-től 27-ig tartotta a Rend a 28. Nemzetközi Ispotályos Konferenciát a Rómától néhány kilométerre lévő Sacrofanóban. Mintegy 100 résztvevő, köztük a nemzeti szövetség ispotályosai, valamint a Máltai Lovagrend számos segély- és önkéntes alakulatának képviselői vettek részt a találkozón, a világ távoli tájaikról is, mint Ausztrália és az Egyesült Államok. A Covid-járvány kitörése óta ez az első konferencia, amelyet meg lehetett tartani, jegyezte meg Dominique de La Rochefoucauld-Montbel Nagyispotályos nyitóbeszédében.

A konferencia első napjának az ukrajnai háború és a humanitárius válság voltak a fő témák. A résztvevők áttekintést kaptak a Rend nagyperjelségei, nemzeti szövetkezetei, segélyszolgálatai és a Malteser International által végrehajtott főbb intézkedésekről. Az ukrajnai Máltai Lovagrend munkatársai is jelen voltak, és megindítóan számoltak be az országban kialakult drámai helyzetről.

Külön találkozót tartottak a Malteser International és azok a szövetségek és segélyszolgálatok, amelyek az ukrán népet segítik. A megbeszélés témái közt szerepeltek a logisztika, szállítás, koordináció, stresszkezelés, információcsere és a hosszú távú tervek.

A Nagyispotályos a sokrétű válságról beszélt, amellyel szembesülünk, és arról, hogy a Máltai Lovagrend hogyan tudott ezekhez gyors alkalmazkodás és megfelelően cselekedni. „Mindannyian tudjuk, hogy a Rend ereje abban rejlik, hogy felismerjük az új igényeket, és szolgáltatásainkat a rászoruló emberekhez igazítjuk, identitásunkat és elveinket mindig szilárdan megőrizve” – mondta a Nagyispotályos, ki hangsúlyozva a gyorsaságot, amellyel mind az orvosi programok, mind a Máltai Lovagrend diplomáciai hálózata át tudott alakulni és e különleges pillanat bonyolultságához alkalmazkodni.

Több meghívott külső előadó is a különböző megfontolandó összetett témákról beszéltek: Michel Veuthey a diplomáciai multilateralizmusról, Sergio Rodríguez Lópes-Ros a kirekesztés új formáiról, és Msgr. Tomasz Trafny a mesterséges intelligencia etikai megközelítéséről.

Albrecht Boeselager nagykancellár beszédében kihangsúlyozta a hitalapú intézmények növekvő szerepét a diplomáciai téren. „Az elmúlt években egyre inkább elismerték a hitvezetők szerepét a konfliktus- és válságövezetekben” – mondta Boeselager, bemutatva a Rend diplomáciai hálózatának fő fókuszpontjait: a migrációs és menekültválságok, az embercsempészet és a vallás szerepe a diplomáciában és a humanitárius helyzetekben.

Az ispotályosok széleskörűen megvitatták a járványt és annak a társadalmi szövetre gyakorolt ​​következményeit: mindegyik kiemelte azokat a projekteket és kihívásokat, amelyekkel a nemzeti szövetségek szembesülnek. Kihangsúlyozták a Rend globális hálózatépítési és információmegosztási képességét, mint például a “Doktortól Doktorig” 2020 márciusában indult projekt, melynek célja a járvány ismerete és megértése.

Ahogyan a Máltai Lovagrend Prelátusa, Monsignor Jean Lafitte megjegyezte: „A Máltai Lovagrendben minden cselekedetünk a betegek és szegények életének és személyes méltóságának abszolút tiszteletben tartására irányul. A testi épség elleni bármilyen támadás személyi sértésnek minősül”. Monsignor Lafitte szavait visszhangozta a Máltai Lovagrend egyik németországi orvosa, aki a járvány idején az élen járt a kórházi betegekkel való foglalkozásban.

Az ispotályosi konferencia vasárnap reggelig folytatódott olyan aktuális témákról foglalkozó workshopokkal, mint a fiatal önkéntesek bevonása, a munka spirituális dimenziója, az önkéntesek elkötelezettsége és az adománygyűjtés.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu