Hírek

A Máltai Rend Szent János napját ünnepli

Ősi hagyományt követve a Máltai Lovagrend június 24-én ünnepelte névadó szentjét, Keresztelő Szent Jánost.

Rómában Fra’ Marco Luzzago nagymesteri helytartó a Szuverén Tanács tagjaival együtt részt vett a San Bonifacio e Alessio Bazilikában, az Aventinusz dombon megtartott szentmisén. Az egészségügyi feltételek jelentős javulásának köszönhetően az ünnepségen ismét részt vehetett a Szuverén Máltai Lovagendhez akkreditált diplomáciai testület is.

Silvano Maria Tomasi bíboros – a Szentatya rendkívüli delegátusa - homíliájában emlékeztetett arra, hogy június 24-e a kereszténység egyik kiemelkedő napja. Az egyház csak három születést ünnepel: Krisztusét, a Szűzanyáét és Keresztelő Jánosét. Ez Keresztelő Szent János fontosságát jelzi, aki kiemelkedő helyet foglal el a szentek sorában. A bíboros a liturgiát kommentálva hangsúlyozta annak fontosságát, hogy „jó keresztények legyünk, a hit tanúi”. Különösen a Máltai Lovagrend tagjaira hivatkozva emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy kötelesek az irgalmasság cselekedeteivel és saját életpéldájukkal hozzájárulni a világ megszenteléséhez.

A vallási szertartás végén a Nagymesteri Helytartó és Albrecht Boeselager nagykancellár egyenként köszöntötte a jelenlévő nagyköveteket.

A védőszent ünnepét világszerte ünnepelték mind az öt kontinensen a Máltai Lovagrend nagyperjelségei, nemzeti szövetségei, nagykövetségei és segélyszervezetei.

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu