Hírek

Római sajtóközlemény a menekülők számára nyújtott segítségről

 A Szuverén Máltai Lovagrend fokozza az Európába érkező menekültek megsegítésére irányuló erőfeszítéseit

 
Róma, 2015.szeptember 15.
„Ezekben a drámai időkben amikor az egész Közel-Keleten és Afrikában terjednek a háborúk és a terrorizmus, emberek milliói kénytelenek menekülni és menedéket kérni Európában” - mondta Albrecht Boeselager, a Szuverén Máltai Lovagrend Nagykancellárja. „A szolidaritás és az emberi szenvedés enyhítésének erkölcsi kötelessége elvei által vezérelve a Szuverén Máltai Lovagrend megkétszerezte a menekültek befogadására és számukra elsősegély nyújtására irányuló erőfeszítéseit” – tette hozzá a Nagykancellár.
 
A világszerte nyolcvanezer önkéntesből álló hálózatával, nemzeti szervezeteivel és segélyszervezeteivel a Szuverén Máltai Lovagrend hozzájárul ahhoz az óriási erőfeszítéshez, melynek keretében orvosi ellátást, szállást és alapvető szükségleti cikkeket nyújtanak a menekülők ezreinek.
 
A Szuverén Máltai Lovagrend magyarországisegélyszolgálata a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megháromszorozta erőfeszítéseit, hogy elsősegélyt nyújtson az országon átvonuló menekülteknek, akik megpróbálnak Európa más területeire eljutni. Augusztus eleje óta önkénteseket küldtek Budapest, Győr és Szeged főbb vasútállomásaira, valamint a szerb határ mellé. Itt egészségügyi ellátást nyújtanak, Budapesten pedig szállást szerveznek a szükségállapot kezelésére. A magyar kormány felkérésére szeptember elején a Máltai Lovagrend segélyszervezete részt vett a menekülteknek az osztrák határig való szállításában is.
 
Németországban országszerte több mint 30 intézmény nyújt orvosi és jogi segítséget a menedékkérőknek. 2014-ben a Németországban lévő menekülteknek mintegy fele kapott segítségnyújtást a Máltai Lovagrend által irányított különleges programok keretében. A közelmúltbeli menekült hullámot követően a Lovagrend tovább fokozta elkötelezettségét, és ma már mintegy 70 menedékhely működik, melyek akár 50.000 menekültet is képesek elszállásolni. 1.600 önkéntes működik közre az alapvető szükségleti cikkek, sátrak és takarók szétosztásában. A Lovagrend önkéntes orvosai és ápolói segítséget nyújtanak a főbb vasútállomásokra érkező menekülteknek Berlintől Münchenig. Münchenben, ahol csak az elmúlt hétvégén több mint 19.000 érkezőt regisztráltak, a Szövetségi Kormány felkérte a Szuverén Máltai Lovagrendet, hogy a helyi humanitárius partnereivel és a polgári védelemmel együttműködve állítsanak fel egy szűrő és kommunikációs központot az elsősegély, a fogadás, és az elszállásolás koordinálására.
 
Augusztus eleje óta a Máltai Lovagrend osztrák segélyszervezete orvosi ellátást nyújtott több száz menekültnek, akik Tirolban, Innsbruckban egy átmeneti táborban lettek elszállásolva. A bécsi Westbahnhof vasútállomáson a Máltai Lovagrend önkéntesei orvosi elsősegélyt nyújtanak a vonattal érkező menekülteknek. A bécsi Szír Ortodox Egyházzal együtt, a Lovagrend támogatja a német nyelvtanulást az integráció elősegítésére, valamint jogi tanácsadást nyújt a menedékkérők számára. Ugyanilyen program működik egy másik menekülttáborban is Salzburgban.
 
Az egészségügyi és jogi segítségnyújtás mellett, a Szuverén Máltai Lovagrend önkéntesei értékes társadalmi és pszichológiai segítséget is nyújtanak a menekült családoknak és a kísérő nélküli kiskorúaknak is, akik az ENSZ adatai szerint egyre többen vannak. Ez sport tevékenységekkel és futball mérkőzésekkel segíti a gyerekek és a serdülők integrálódását.
 
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint világszerte 2014-ben volt tapasztalható a menekültek számának legnagyobb növekedése. 2014-ben több mint 270 000 migráns lépett be Európába a Földközi tengeren át. Ez a tendencia egyre növekedett az elmúlt évek során a számos közép-afrikai és közel-keleti országban tapasztalható konfliktusok és a nehéz életkörülmények következményeként.
 
A Máltai Lovagrend olaszországi segélyszervezetének orvosai és ápolói továbbra is tevékenykednek  az Olasz Haditengerészet és Parti Őrség hajóin a Szicíliai szorosban. Ezek az önkéntesek 2008 óta nyújtanak elsősegélyt a hajózásra alkalmatlan csónakokba zsúfolt, Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekülteknek. Ez év január elseje óta ezek az orvosok és ápolók csaknem 100.000 órát töltöttek a tengeren.
 
A Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi ügynökségének, a Malteser Internationalnak a segély csapatai jelen vannak Irak északi részén is: 2014 augusztusa óta mintegy 45.000 sebesültet láttak el, valamint 10.000 személynek osztottak élelmiszert és alapvető szükségleti cikkeket. Libanonban, ahol becslések szerint jelenleg mintegy kétmillió szír menekült van, a Máltai Lovagrend számos egészségügyi és szociális központot működtet, ahol ingyenesen nyújtanak orvosi ellátást és gyógyszereket.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu