Hírek

Ferenc pápa fogadta a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterét

Ferenc pápa csütörtök délelőtti audienciája Fra’ John Dunlappal, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterével 25 percig tartott, a rend által világszerte végzett humanitárius munkára fókuszálva. A találkozóra a hagyományoknak megfelelően néhány nappal Keresztelő Szent János, a Máltai Lovagrend védőszentjének ünnepe után került sor, amelyet június 24-én ünnepel az Egyház.

Jelen voltak a Szuverén Tanács tagjai és a Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete, Antonio Zanardi Landi is. Ezt követően a nagymester és a nagykancellár, Riccardo Paternò di Montecupo megbeszélést folytatott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikán államokkal és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolataiért felelős titkárral.

A Máltai Lovagrend sajtóközleménye szerint a beszélgetés nagyon szívélyes légkörben zajlott, és alkalmat adott arra, hogy bemutassák a rend főbb spirituális, humanitárius és diplomáciai tevékenységeit, amelyeket az elmúlt évben végzett 120 országban, a tagok 13 500 fős hálózatának bevonásával, százezer önkéntessel, 52 ezer alkalmazottal és több mint száz diplomáciai képviselettel.

A rend honlapja arról számol be, hogy a megbeszélés kulcsfontosságú témája volt az ukrán lakosságnak nyújtott segítség, amely magában foglalja az orvosi és szociális támogatást, az élelmiszerek és gyógyszerek szétosztását, a szállítási és fogadópontokat Ukrajna és a szomszédos országok különböző helyszínein.

Foglalkoztak továbbá a Máltai Lovagrend szentföldi jelenlétével is, ahol a betlehemi Szent Család Kórházat működteti, ahol 1990 óta több mint százezer csecsemő jött világra, és az egyetlen olyan kórház a régióban, ahol újszülöttek intenzív osztálya működik. Nemrég a rend a jeruzsálemi latin patriarkátussal együttműködve segélyprogramot indított Gáza lakossága számára.

Az audiencia végén Fra’ Dunlap megajándékozta Ferenc pápát a Philermos-hegyi Szűzanyát ábrázoló érmével, amely a Máltai Lovagrend máriás lelkületének szimbóluma. A pápa Szent Péter és Szent Pál bronz domborművével és pápai dokumentumokkal viszonozta a gesztust.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu