Hírek

Rendi zarándoklat Lourdes-ba 2024

  Mintegy 7000 rendtag, önkéntes, zarándok és beteg vett részt a Máltai Lovagrend 66. nemzetközi zarándoklatán a franciaországi Lourdes-i kegyhelyen. A legnagyobb, ezer fő főlőtti csoportok Olaszországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból érkeztek, de 46 ország volt képviselve, köztük több távolkeleti - Hongkong, Délkórea, a Fülöp-szigetek, Új-Zéland és Ausztrália - és latinamerikai, továbbá Afrikából, valamint Ukrajnából és az összes európai országból, beleértve a balti és skandináv országokat is.

Magyarországról 84 fő vett részt, ebből 36 beteg és zarándok. 1988 óta, amikor először vehettünk részt ezen a zarándoklaton, ez volt messze a legnagyobb csoport. A zarándoklat lelki vezetője Dr. Tóth Tamás atya, a MKPK konventuális káplán volt, a MKPK titkára. A lelki vezetésbe bekapcsolódott Pásztor Zoltán konventuális káplán, kassai érseki helynök, Farkas István (Lupus atya) piarista szerzetes-tanár, és Bodor György, a Zugligeti Szent Család Plébánia plébánosa.

Szombaton a zarándoklat keresztúttal kezdődött, melyet Faykod Mária szobrászművésznő csodaszép stációi mentén jártunk végig. Délután valamennyi zarándokcsoporttal közösen vettünk részt a szentségi körmeneten. Aznap este a betegeket először kísérőknek tartott találkozón,  Fra’ John Dunlap nagymester beszédjében hangsúlyozta, hogy a lourdes-i zarándoklat „a Máltai Lovagrend szíve”. „Összefogja a Rend nemzetközi családját, hogy szeretettel és odaadással imádkozzanak és gondoskodjanak vendégeinkről, szeretett betegeinkről. Ezen a helyen, azokban, akiket szolgálunk, felismerjük fel Jézus legmélyebb emberségét – kiszolgáltatottságát, hétköznapi gyöngeségét.” Miután gondolatait és imáit a világ különböző szegletein zajló konfliktusok sok ártatlan áldozata felé fordította, a Nagymester reménykedve tekintett a máltai rend 2025-ös jubileumára: „Sok elkötelezett önkéntesre és tagra lesz szükségünk, akik biztos vagyok benne, hogy itt is lesznek, amikor eljön az ideje. Kérem, fontolják meg, hogy önként jelentkezzenek erre a hatalmas önkéntes feladatra”.

A vasárnapi pápai szentmisét Gianfranco Ghirlanda bíboros, a Máltai Lovagrend védnöke celebrálta. Silvano Maria Tomasi bíboros, volt pápai küldött, Monsignor Luis Manuel Cuña Ramos, a Máltai Lovagrend új elöljárója, valamint 23 püspök és több mint 100 pap concelebrált. Jelen voltak a Nagymester mellett a Szuverén Tanács tagjai.

Vasárnap este a betegek és zarándokok kis kitűző emlékérmet kaptak a Szövetség elnökétől, Szabadhegÿ Kristóftól és Dr. Sárdy Lászlótól, a zarándoklat főszervezőjétől.

Hétfőn reggel a Grottánál magyarnyelvű szentmisét tartottak a magyar hívők számára a zarándoklatot kísérő atyák, délután pedig fürdési lehetőség volt a forrásnál. A koronavírus járvány óta nincs alámerítkezés, hanem az imádságok elmondása és kis csendes elmélkedést követően a kezeket, majd arcot mosnak, végül isznak a vízből a betegek.

Hétfő délután a betegszállás kápolnájában a kísérő papok kiosztották a betegek szentségét, és megáldották az újonnan vásárolt kegytárgyakat. Este a csoport közel 10.000 zarándokkal együtt vett részt a gyertyás körmeneten, amelynek során a kórus magyarul énekelte a lourdes-i Ave Maria egyik szakaszát, és a közös rózsafüzér egy részét is magyarul imádkozták.

A szabad órák alatt több csoportos beszélgetést és zenés, énekes imaórát rendeztek a kísérő papok, Diószegi László lendületes gitáros előéneklésével. Vasárnap délután különös öröm volt Soumaya libanoni énekesnő fellépése a magyar csoport körében, meghatóan szép vallásos énekeivel. Ezek a "különprogrammok" fokozott lelki tartalmat adtak a zarándoklatnak.

A hazatérés némi bonyodalommal járt, mivel a repülőgép csak késő éjjel, közel tizenkét óra késéssel indult, így kedd este helyett csak szerda reggel fél nyolckor érkezett meg a csoport Budapestre. 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu