Hírek

2023 Karácsony: a Nagymester üzenete

Kedves rendtagok, kedves barátok!

Ahogy közeledik a Karácsony, Megváltónk, Jézus Krisztus születésének ünnepe, legmelegebb jókívánságaimat szeretném megosztani Veletek a római Nagymagisztériumból: megszentelt és boldog karácsonyt kívánok mindannyiatoknak!

Minden karácsonyi időszakban hálát adhatunk Istennek a sok áldásért, amit áraszt ránk: személy szerint, a Rendre és az egéz emberiségre szerte a világon. De van okunk arra is, hogy buzgón és szüntelenül imádkozzunk a szörnyű szenvedések és gonoszságok enyhítésére, amelyek földi létünket sújtják.

„Imádkozz és dolgozz”. Mert ezt teszi a Rend, immár 1000 éve. Imádkozunk és dolgozunk az igazságért és a békéért, és gondoskodunk a betegekről és szegényekről szerte a világon. Ebben az évben sok tennivaló és sok feladat hárult ránk, hogy elősegítsük Isten országának megvalósulását.

2023 karácsonyán, ha a Szentföld felé nézünk, döbbenten és szomorúan látjuk az erőszak burjánzását ugyanazon a területen, amelyen egykor a Béke Hercege járt. Kelet-Európa határain, Ukrajna és Oroszország között második évébe lép a véres háború. Venezuela határain, valamint az Egyesült Államok és Mexikó határán gazdasági bevándorlókat tartóztatnak le, és egészségtelen, rosszminőségű létesítményekbe zárják be őket. Afrikából érkező migránsok folytatják könyörtelen, veszélyes átkelésüket a Földközi-tengeren, de az ajtókat zárva találják, az ablakokon pedig rácsokat. És világszerte sok társadalomban a nők még messze vannak attól, hogy élhessenek alapvető emberi jogaikkal.

Az erőszak nem kíméli sem a nőket, sem a gyermekeket. A városi csatatereken nem tesznek különbséget civilek és katonák között. A családjuknak jobb életet kereső menekülteket nem fogadják tárt karokkal.  Se oktatás, se szakma, se törvényes jogok nem jutnak a vidéki nőknek.

Ezek azok az igazságtalanságok, amelyek ellen küzdünk. Ezek azok a hibák, amelyeket jóvá akarunk tenni. Ezek azok a szívfájdalmak, amelyeket meg akarunk gyógyítani.

Ebben az évben a Máltai Lovagrend több tízezer férfit és nőt, valamint jelentős erőforrásokat vetett be e bajok orvoslására. Menekülttáboraink, egészségügyi intézményeink, a szegények, bebörtönzöttek, elfeledettek és kirekesztettek érdekében végzett tevékenységeink – nagykövetségeink, perjelségeink, szövetségeink és segélyszervezeteink támogatásával – kézzelfogható változásokat hoztak létre.

Őszentsége Ferenc pápa maga hívta fel a figyelmet sokmillió nő hátrányos helyzetére világszerte. Rámutatott, hogy a nőkkel szembeni erőszak és kizsákmányolás az „előítéletek, a birtoklási vágy és az igazságtalanság” következménye. A Szentatya szavai emlékeztetnek bennünket arra a régóta tartó munkára, amelyet a Rend a kizsákmányolt nők érdekében végez, különösen az emberkereskedelem áldozatai, a bántalmazott és elhagyott nők érdekében. Emlékeztetnek arra a mélyen gyökerező, szeretetteljes tiszteletre is, amelyet a Rend évszázadok óta tanúsít a Boldogságos Szűz iránt.

Karácsony közeledtével gondolataink és imáink családjaink és szeretteink felé fordulnak. És ez így helyes, így kell lennie. De, mint máltai rendtagok, nem feledkezünk meg az elfeledettekről. Ez a Rend gazdagsága, hogy kiállunk a szegények, a kirekesztettek, a gyengék és a betegek mellett. Akik mindig ott vannak. Sokszor elrejtve, de mindig ott vannak.

Mindannyiatoknak nagyon boldog Karácsonyt kívánok.

Isten áldjon meg Titeket és szeretteiteket. Isten áldja urainkat, a betegeket és szegényeket. Isten áldja meg a Máltai Rendet!

Az eredeti angolnyelvű szöveget itt lehet meghallgatni.https://www.youtube.com/watch?v=BqK_ZTG7xyU

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu