Hírek

Kitüntetések Kárpátalja megsegítéséért

A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége éves adventi lelki napján a Szuverén Máltai Lovagrend kitüntetéseinek átadására is sor került. Rendtársunk, Schumicky András rangemelésben részesült, nagykeresztes magisztrális lovag lett. Leánya, Schumicky Mária Merito Melitensi Kereszt a Pajzzsal, testvére Schumicky György Merito Melitensi Tisztikereszt kitüntetést kaptak. A kitüntetéssel lovagrendünk Schumicky András esetében évtizedes munkát ismert el. Fiatalként Kozma Imre atya mellett a keletnémet menekültek zugligeti elhelyezésének, továbbutaztatásának kulcsfigurája volt. Az ukrajnai háború kitörésekor azonnal "szolgálatba helyezte magát" és a régi lelkesedéssel segíti az ukrajnai rászorulókat, szervezi - elsősorban Németországból - a segélyszállítmányokat a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat önkénteseként. Azt vallja, minél közelebb kell lenni a bajhoz, hogy ne csak anyagi, hanem lelki segítséget is tudjunk nyújtani. Rendszeresen visz segítséget Ukrajna Kárpátokon túli, a fronthoz közeli településeire is. Szimbolikus, hogy a menekültáradat megindulásakor a beregsurányi határátkelőhely ukrán oldalán berendezett segítségponton ugyanaz, a mindeddig fiókban ereklyeként őrzött nyolcágú fehér keresztes piros lobogó lengett, amely a rendszerváltás idején Zugligetben a keletnémeteknek jelezte: itt biztos helyen vannak, segítséget kaphatnak.

Schumicky Mária édesapja példáját követve, állását feladva hosszú időre kiköltözött Beregszászra, és egyebek közt a határon át ingázva a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat - Makuk János és csapata - értékes összekötője volt. Schumicky György is hosszú hónapokat töltött Kárpátalján, szervezte a magyar önkénteseket, de a fizikai munkából is kivette a részét. Jómagam csak rövid időt töltöttem Kárpátalján és a Partiumban egy rádióműsort készítve, de sokszor kellett félretenni a mikrofont és például kipakolni egy konténert, mert ott akkor és azóta is tényleg minden munkás kézre szükség van.

Schumickyék számára a kitüntetés nem egy munka lezárásának jutalma. Amíg a háború tart, - és a kárpátaljai helyzetet elnézve, azután is - dolgoznak, segítenek, mindig ott, ahol a munkájukra a legnagyobb szükség van.

VL

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu