Hírek

Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Szíriai földrengés

 

(2023. 02.06 – 2023. 02. 12.)

 

 
Február 6-án délután a Miniszterelnökséghez tartozó Hungary Helps program képviselőivel egyeztettek a Szeretetszolgálat vezetői arról, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat humanitárius programot indít a szíriai földrengés helyszínein. A segítségnyújtáshoz 50 millió forint támogatást nyújt a Hungary Helps.
 
A döntésnek különös jelentőséget adott, hogy míg a törökországi földrengés helyszíneire több állami és civil segítő szervezet is útnak indult, a szíriai katasztrófa helyszíneire nem érkeztek felajánlások. A nemzetközi szankciók alatt álló Szíria a katasztrófa idején a nemzetközi segélyek számára megközelíthetetlen területnek bizonyult, az ENSZ segélyszállítmánya is jelentős késlekedés után érkezett csak meg az országba.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt tíz évben megvalósított fejlesztő programjainak köszönhetően különleges helyzetű segélyszervezetnek számít, mely a szíriai görögkatolikus Melkita egyházzal kialakult együttműködése révén „bejáratos” az országba. Tavaly decemberben Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök és Solymári Dániel nemzetközi vezető a szíriai Karitász elnöki tanácsadói kinevezését vehette át, a Máltai Szeretetszolgálat lehetőségei így eltérnek a többi segélyszervezetétől.
 
A segítségnyújtás alapját a 2017 ás 2019 között az aleppói közkórház fejlesztése során az országba telepített mozgó orvosi rendelők, illetve a konténerekben kialakított mobil klinikák adták, ezeket telepítették át a földrengések helyszíneire.
 
Február 6-án késő délután a Szeretetszolgálat gyűjtést hirdetett a törökországi és a szíriai földrengés károsultjainak támogatására a 1350-es adományvonalon és az adomanyozz.hu weboldalon. Ez utóbbi felületen a katasztrófa utáni első héten mintegy napi 1 millió forint felajánlás érkezett. Szíjjártó Péter külügyminiszter február 7-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül Szíriában is segítséget nyújt.
 
Solymári Dániel nemzetközi vezető február 7-én utazott el Magyarországról, és 8-án érkezett meg a szíriai Latakiába, ahová a Melkita egyházhoz tartozó szervezetek már átvitték a mozgó rendelőket. Az országban a katasztrófa előtt is csak időszakosan működött az áramszolgáltatás és az embargó miatt kéz alatt lehet csak üzemanyagot vásárolni. A közlekedést nehezíti, hogy egyes területeket fegyveres szervezetek tartanak ellenőrzésük alatt. A földrengéseket követően éjjelente fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, és hideg eső esett. A túlélők többsége a szabadban vagy gépkocsiban ülve töltötte az éjszakákat, mivel a sérült épületekbe nem mertek visszamenni, és rengeteg ház is összedőlt. Latakiában mintegy 40 kárhelyet számoltak össze. A becslések szerint Latakiában 30 ezer, Aleppóban 60 ezer ember otthona károsodott, vagy semmisült meg.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem mentési feladatokra vállalkozott, de adott helyzetben nem maradhatott távol, amikor a helyi lakosok eszközök nélkül, a romokat olykor a puszta kezükkel bontva kutattak túlélők után. A Magyarországról érkezett segítséget az öltözékükre ragasztott Hungary Helps matricával megjelenítő melkita segítők 8-án négy kárhelyszínen is megjelentek Latakiában, és túlélők kiemelésében is közreműködtek. A mozgó orvosi rendelő körül hosszú sor állt, több százan vettek igénybe egészségügyi ellátást. A településen úgynevezett hotspotot is kialakítottak, ahol tábori ágyakkal, étellel és vízzel, higiénés eszközökkel fogadták a segítségre szorulókat.
 
Nyolcadikán délutántól Solymári Dániel rendszeresen beszámolt a magyar sajtóban a Szíriában végzett munkáról, a kommunikációs munkacsoport adott időpontokra szervezett internetes kapcsolaton bonyolított interjúkat, az általa küldött képeket pedig számos híradóban levetítették.
 
Február 9-én már az Aleppóból is érkeztek beszámolók, itt is működésbe állt az egészségügyi szolgálat, és a hotspot. A két városban mintegy száz melkita segítő dolgozott a helyszíneken, a Hungary Helps matricái mellett pedig a Máltai Szeretetszolgálat jelképei is feltűntek a képeken. Solymári Dániel a szerepvállalásról és a humanitárius program folytatásról személyesen egyeztetett Georges Masri aleppói görögkatolikus érsekkel. Ezen a napon templomokat és egyházi épületeket is megnyitottak a túlélők előtt Aleppóban.
 
Február 10-én a Szeretetszolgálat nemzetközi vezetője visszatért Magyarországra, a humanitárius segítségnyújtást a Melkita szervezetek a tervek szerint két hónapon át fenntartják a térségben.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu