Hírek

Zarándoklat Kassára - Szent Erzsébet búcsú

Három, a koronavírus járvány miatt kimaradt év után végre újra találkozhattunk Kassán is felvidéki rendtársainkkal és testvéreinkkel, akik mint régebben minden évben, most is elmondhatatlan szeretettel készültek a fogadásunkra, a Szent Erzsébet napi közös ünnepre, mely már számukra is elképzelhetetlen a magyarországi máltai lovagok nélkül - ahogy ezt rendtársunk, Pásztor Zoltán magisztrális káplán elmondta hazaindulásunk előtti összefoglaló beszédében.

Közel két évtizede szinte minden évben megvalósult ez a találkozás, mely idővel külön kérelemre, a nagymester engedélyével, a magyar szövetség éves zarándoklatává vált.

Célja az itt élő rendtársaink, testvéreink meglátogatása, valamint hitben és szeretetben való megerősödésünk és egyre mélyebb elköteleződésünk.

Johannita testvéreinkkel, barátainkkal együtt egy kisbusszal indultunk útnak pénteken délután. 

Vacsora után még lehetőség nyílt hosszas beszélgetésre vendéglátóinkkal.

Szombaton Borsiba kirándultunk, ahol II. Rákóczi Ferenc szobránál koszorút helyeztünk el, majd közösen megnéztük a várat, ahol született, a tárlatot, mely a mai technikának köszönhetően rövid idő alatt hatalmas tudást adott át számunkra.

Délután a Márai Sándor emlékkiállítást tekintettük meg Kassán, az író egykori szülőházában.

Zarándoklatunk egyik fénypontja az a fogadás - Szent Erzsébet szeretetlakoma- volt, melyre szombat este vártak minket a közösségi házba, ahol a legfinomabb hideg és meleg fogásokat készítették el, tálalták fel számunkra. Itt volt alkalom arra, hogy, hosszan beszélgessünk egymással.

Vasárnap reggel együtt ünnepeltük az Eucharistiát a kassai Szent Erzsébet dómban ahol közel tizenöt rendtárssal templomi öltözetben vettünk részt a szentmisén.

Ezután a helyi máltai rendtársak és cserkészek vendégelték meg a város szegényeit, a dóm mellett felállított sátorban osztottak finom meleg ételt, forró teát.

Többen részt vettünk johannita zarándoktársainkkal a református istentiszteleten is a közös ünnep jegyében, emlékezve arra is, hogy Szent Erzsébet korában még nem vált ketté a két felekezet, közös szentünk tiszteletét máig őrzik református testvéreink.

Zarándoklatunk egybeesett a szegények világnapjával, Szent Erzsébetet az egész világon a szegények, betegek, elhagyatottak pártfogójaként tisztelik, nem utolsó sorban megemlítve, hogy II. András magyar király, adományos máltai lovag lánya volt.

A magyar katolikus püspöki kar zarándoklatunk hétvégéjére kiadott körlevelében említik XVI. Benedek pápa az Egyház lényegéről írt gondolatait, mely Isten igéjének hirdetése, a szentségek ünneplése, és a szeretet szolgálata, melyek ezen zarándoklaton minden tekintetben megvalósulhattak.

Az itt megélt szeretetet kincsként őrizzük, szeretnénk hagyományként továbbítani a fiatalabb rendtagok és családjaik felé, őrizni a kapcsolatot felvidéki testvéreinkkel.

Hálás köszönet az itthoni - Petres Emőke és Makk Ádám - és a kassai - Pásztor Zoltán és Semsey Ilona - szervezőknek.


 

Vágvölgyi Rita


 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu