Hírek

A menekülők támogatása mellett hosszú távú, igazságos, hatékony segítséget nyújt a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat minden Kárpátalján élőnek.
A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) közel 30 éve segíti a kárpátaljai rászorulókat vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül, beregszászi központtal, a teljes megyére kiterjedően. Szociális, egészségügyi, gyermek és ifjúsági, oktatási és kulturális területeken végzik tevékenységüket. A szervezet elnöke Makuk János és Hnatik Tünde projekt vezető sajtótájékoztatót tartottak.
„Jelenleg legfontosabb feladatunk a nélkülözés enyhítése. A leghátrányosabb helyzetű rászorulókat támogatjuk, a kárpátaljai lakosságra és a háborús övezetből menekülő családokra koncentrálva. De nemcsak az azonnali segítségnyújtásban, hanem hosszú távú segítségben is gondolkodunk. A BJMSZ más segélyszervezetekkel és az önkormányzattal összefogva egy átlátható, kiegyenlített segélyezési rendszert dolgoz ki.”- mondta Makuk János.
Az ukrajnai háború első napjától kezdve segítenek a menekülőknek a magyar-ukrán határon. Szorosan együttműködnek az adománygyűjtésben, logisztikai feladatokban, valamint stratégiai kérdésekben a Romániai Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémeti csoportjával, Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Máltai Lovagok Szövetségével. A szervezet legfőbb támogatójaként a németországi Csilla von Boeselager Alapítvány van jelen, akik most is hatalmas erőket mozgatnak meg, hogy segítsék a szervezetet és rajtuk keresztül a rászorulókat.
Segélyszállítmányok folyamatosan érkeznek különböző szervezetektől, nagyrészt a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. A mai napig 81 szállítmányt fogadott a BJMSZ, melyeknek a leltárazását, átcsomagolását önkénteseik folyamatosan végzik. A menekülteknek és menekülteket ellátó intézményeknek Kárpátalja területén matracokat, ágyakat, élelmiszert, higiéniai termékeket és gyógyszereket juttattak el, többek között Beregszász, Ungvár, Szolyva, Jaszinya, Huszt, Beregdéda, Palágykomoróc, Kisszelmenc községekbe.
A szeretetszolgálathoz forduló magánszemélyek kéréseit adatbázisban rögzítik, hogy a későbbiek során a segélyezési folyamatról tájékoztathassák őket.
Makuk János elmondta: ”Fontos számunkra, hogy a menekültek ellátásában a felajánlások közvetítői legyünk, vagyis segítsük azokat, akik a menekülteket befogadják és gondoskodnak róluk.”
A hágón túlra, Lembergbe küldtek több kamionnyi élelmiszert, higiéniai terméket és gyógyszereket. Hamarosan újabb szállítmányokat indítanak Ivano Frankivszk területére is. Ezekben a régiókban a helyi Máltai Szeretetszolgálatokkal és a Szuverén Máltai Lovagrend Kijevi Nagykövetségével szoros együttműködésben végzik a feladatukat.
Az azonnali segítségnyújtás mellett hosszútávú megoldást kell találni a lakosság segélyezésére. Amikor véget ér a háború, az emberek éhezni, nélkülözni fognak. Stratégiai cél, hogy segítsék azokat, akik szeretnének Kárpátalján maradni vagy ide visszatérni.
Mivel a kárpátaljai régión belül legalább öt nagy segélyszervezet van jelen, amelyek mind adományt is osztanak a lakosságnak, ezért a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) egy közös adatbázison alapuló, adománykártyás, digitális hátterű rendszer bevezetését javasolta. A Beregszászi Önkormányzattal közösen létrejövő programban az alapadatok megadásával családonként plasztik kártya kerül kiállításra, amellyel követhetővé és átláthatóvá válik a segélyezés. A csomagok átvételére a regisztráció elvégzése után gyűjtőpontokon lesz lehetőség.
A térség e szociális ellátást segítő humanitárius programja a Beregszászi Kistérség Önkormányzata és az itt dolgozó segélyszervezetek együttműködésével valósulhat meg.
„Együttműködő partnereink nagyon fontosak számunkra, hiszen nélkülük mi sem tudnánk végezni azt a szolgálatot, amelyre vállalkoztunk.” - erősítette meg az elnök.
Önkéntesként való kapcsolódásra határon innen és túlról is van lehetőség, aki jelentkezne, a weboldalon megteheti: https://malta.uz.ua/onkentesseg/
„Minden adományt és segítséget hálásan köszönünk!” – zárta a sajtótájékoztatót Makuk János a szervezet elnöke.

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu