Hírek

Csalogány tábor 2014.

 

Tahy Balázs C.H.D. és felesége Tahyné Dr. Kovács Ágnes által, rokoni és baráti összefogásból finanszírozva, 2012-es évben szervezett nyári tábor sikerén felbuzdulva, idén is folytatták a már-már hagyománnyá váló karitatív tevékenységet. Ennek során a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Böjte Csaba két házából fogadnak gyermekeket, akiket a csapodi Csalogány Táborban látnak vendégül egy héten keresztül.

Ebben az évben a csoport legkisebb tagja 2 éves, a legidősebb 17 éves volt.

Augusztus 10-16. között összesen 30 gyermek és 3 nevelő érkezett a nagyszalontai és gálospetrii házakból. A 2 évvel ezelőtti tábor résztvevői közül 9 "visszatérő vendég" volt. A gyermekek otthonérzetéhez nagyban hozzájárult az erdő közelsége, a hatalmas focipálya, a tűzrakó, a hinták, gólyalábak, amikkel szabad idejükben éltek is.

A táborvezetők minden napra változatos programot nyújtottak vendégeiknek.

Vasárnap 17 órakor érkeztek a gyermekek Csapodra, ahol Lőrincz Béla plébános atya fogadta és áldotta meg a csapatot, majd felvonták a Csalogány Tábor zászlaját.

Hétfőn megnézték a soproni Tűztornyot,, barangoltak a belváros ódon utcáin, fagyiztak a Dömötöri Cukrászdában a Határok Nélkül Alapítvány jóvoltából, majd kirándultak a soproni hegyvidéken; ahola Deák Kútnál piknikeztek, majd a Károly Kilátóba másztak fel. A napot a Harrer csokoládégyárban tett látogatás "édesítette" meg.

Kedden programváltoztatásra kényszerültek a szervezők, igy az eső miatt; a délelőtti kézműves foglalkozás után vadászati kiállítás megtekintése következett az Erdészeti Múzeumban Hidvégi Béla trófeáiból, Serfőző Evelin idegenvezetővel. A Bányászati Múzeum állandó, interaktív kiállításán a csapat tagjai egy órára kis bányászokká válhattak. Végül egy kis vendéglátás következett a Szent György Plébánián fánkkal és pogácsával.

Szerdára a kőszegi Jurisics vár volt programon, idegenvezetéssel. A lovagteremben a gyerekek beöltözhettek korhű viseletekbe és korabeli fegyvereket vehettek a kezükbe. Késő délután a Bük-i élményfürdő következett; megszállva a vízi csúszdákat és a pancsolómedencéket.

Csütörtökön a nagycenki Széchenyi kastély látogatása következett; a délután a tábor területén folytatott barkácsolással (péntekre való készülődéssel), szentmisével, focival és hintázással telt.

Péntek délelőtt Nagyboldogasszony ünnepén a szentmisén vettek részt Csapodon, majd kenuzásra került sora Fertő tó nádasaiban, a Fertő-Hanság Nemzeti Park szervezésében. Délután a fertődi Eszterházy Kastélyt látogatták meg. Az esti tábortűz mellett szalonna- és hússütés zárta a tábort, tortával és a születésnaposok megünneplésével.

A gyermeki visszajelzéseket látva, a két szervező elhivatottságot érez, hogy a hagyományt folytassák, és bíznak abban, hogy 2015 nyarán ismét összefoghatnak áldozatkész rokonokkal és ismerősökkel, hogy egy boldog hetet szerezzenek azoknak a kicsiknek, akiknek olyan alapvető éltető forrásaik hiányoznak, mint a szülői ölelés, a biztos meleg otthon, a ruhácska, cipőcske, és a reményteli jövőkép.

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu