Hírek

Ukrán válsághelyzet: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megkezdte a segítségnyújtást

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat bekapcsolódik a kárpátaljai területekre érkező menekülő emberek ellátásába, a beregszászi járásban működő Máltai Szeretetszolgálaton keresztül támogatást nyújt a településekre érkező családoknak. Ehhez párhuzamosan a Szeretetszolgálat kelet-magyarországi ellátó intézményei és karitatív csoportjai felkészülnek a Magyarországra érkező, menekülő családok szükség szerinti fogadására, támogatására.
A Máltai Szeretetszolgálat a korábbi humanitárius vészhelyzetekben kialakított eljárásárendje szerint fokozott figyelmet fordít a gyermekek, az idősek, a betegek és a fogyatékos emberek támogatására, mivel az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek támogatásáról rendelkező általános intézkedések rendszerint nem térnek ki a sérülékenyebb csoportok szükségleteire. A máltai szervezet kifejezetten a speciális igényű menekültek megsegítésére is készül.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet az ukrajnai válsághelyzetben otthonukat elhagyni kényszerülő családok támogatására. Segíteni az adomanyozz.hu oldalon indított online átutalással, a 1350-es adományvonal hívásával, vagy a Máltai Szeretetszolgálat 11784009-20200776 számú számlájára történő átutalással lehet. A 1350-es számra indított hívások alkalmanként 250 forint támogatást jelentenek.

A háború első napja a beregszászi máltaiaknál 

A beregszászi központban működő Máltai Szeretetszolgálat a térségben otthon maradó családok és idős emberek támogatására készül, de szükség esetén az ukrán-magyar határátkelőknél feltorlódó menekülőknek is segítséget nyújt, ha a kilépő oldalon bedugul a forgalom. A hadiállapot kihirdetése után számos intézmény bezárt, a Máltai Szeretetszolgálat azonban tovább működik.

Makuk János, a beregszászi karitatív szervezet vezetője február 23-án, az Ukrajnát ért támadás napján érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a kárpátaljai településeken jelentősen megnőtt az ország belsejéből érkező, a határátkelők felé tartó forgalom. A katonakorú férfiak nagy része elhagyta a járáshoz tartozó településeket, sok helyen azonban a családok, különösen az idős emberek, otthon maradtak. A lakosság tartós élelmiszereket vásárol, a benzinkutaknál hosszú sorok állnak. Fizetni azonban csak készpénzzel lehet, a bankkártya terminálok nem használhatók, de ezen a napon nem működnek a banki átutalások és a pénzjegykiadó automaták sem. Az iskolák és az óvodák bezártak.

A hadiállapot kihirdetése után a környező falvakból a járásközpontba érkező tömegközlekedés megállt, a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat épületében a fogyatékos gyermekek fejlesztő foglalkozása a kialakult helyzetre tekintettel elmaradt, a terápiás fejlesztés a bizonytalan helyzetben szünetel. A Szeretetszolgálat beregszászi irodája azonban továbbra is működik, a munkatársak elérhetők, és segítő akciókat készítik elő. Bár a helyzet gyorsan változhat, a kárpátaljai máltai segítők elsősorban a környező falvakban otthon maradó családok és idős emberek támogatására készülnek, másrészt a határátkelőkhöz vezető utakon kialakuló helyzetet is figyelik, ha a torlódás kritikus méreteket ölt, élelmiszerrel, vízzel oda is kitelepülnek.

 
Szöveg: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Kép: Szabó Bernadett/Reuters felvétele Beregsuránynál készült február 24-én

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu