Hírek

Máltai érdemrend Azbej Tristan államtitkárnak

Budapest, 2022. január 20. Azbej Tristannak, a Miniszterelnökség az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárának a római székhelyű Szuverén Máltai Lovagrend a Pro Merito Melitensi kitüntetés parancsnoki keresztjét adományozta.

Az elismerést a Rend Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Ugron Imre adta át. „A Pro Merito Melitensi olyan érdemek elismerésére szolgál, amelyek segítik a Rend küldetésének megvalósítását, amely több mint kilencszáz éve változatlan: a hit védelme és a betegek, elesettek támogatása. Évek óta együtt dolgozunk a Hungary Helps programmal, egyebek közt a közel-keleti keresztények megsegítése érdekében. Ezek közül kiemelendő Irakban, a ninivei térségben, egy elpusztított kórház újjáépítése, illetve Libanonban, Bejrútban a kikötőben történt hatalmas robbanás következtében rombadőlt keresztény negyed lakóinak támogatása az újjáépítés és az élet újrakezdése érdekében.

A Máltai Lovagrend a világ 120 országában nyújt segítséget, önállóan vagy kormányokkal és más szervezetekkel való együttműködés keretében. Azbej Tristan személyesen is sokat tett azért, hogy a Szuverén Máltai Lovagrend és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság között 2019-ben megkötött együttműködési megállapodás sikeres legyen, és közös céljainknak megfelelően, a magyar kormány támogatásával, helyben tudjunk segítséget nyújtani a rászorulóknak” – mondta a kitüntetés átadásakor Ugron Imre nagykövet.

Azbej Tristan a kitüntetés átvétele után elmondta, számára különös értéke van annak, hogy egy olyan szervezettől kapja az elismerést, amelynek több mint 900 éves tapasztalata van az elesettek támogatásában és az öt éves Hungary Helps – Segítő Magyarország – program harcostársa. Az együtt végzett munka során megtapasztalhatta azt, hogy nemcsak adunk - például Libanonban, Szíriában - sok segítséget az ottaniaknak, a magyar emberek jóvoltából, hanem kapunk is: élő példát az erős hitre, amelyre most Európának van nagy szüksége.

Jelen volt az átadáson Marwan Sehnaoui, a libanoni máltai lovagok szövetségének elnöke, aki meleg szavakkal méltatta Azbej Tristan keresztény elkötelezettségét és a testvéri szellemet, amellyel a  Hungary Helps program segít a libanoni népnek.

Az eseményen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, miniszterelnöki biztos, Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke is.

 

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu