Hírek

Elhunyt Fra' Matthew Festing, volt Nagymester

A Nagymagisztérium mélységes szomorúsággal jelenti be, hogy Fra’ Matthew Festing, a Máltai Szuverén Lovagrend 79. Nagymestere, tegnap 71 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Fra' Matthewt 2008 márciusában választották Nagymesterré, és 2017 januárjáig szolgált. ebben a tisztségben.

Fra’ Matthew Festing Máltán tartózkodott, ahol november 4-én részt vett Fra’ Francis Vassallo ünnepélyes fogadalomtételén a vallettai Szent János-társkatedrálisban. Néhány órával később rosszul érezte magát, és kórházba szállították, ahol állapota azonnal súlyosnak bizonyult.

A Nagymesteri helytartó, Fra’ Marco Luzzago, miközben imádkozik Fra’ Matthewért, felkéri a Máltai Lovagrend minden tagját és önkéntesét is, hogy imádkozzanak az elhunyt lelkéért.

Robert Matthew Festing az angliai Northumberlandben született 1949-ben. Az Ampleforthi internátusban és a Cambridgei egyetemen, St. John’s College-ben tanult, ez utóbbiban történelemből végzett. Matthew Festing a Grenadier Guards-nál szolgált, ahol ezredesi rangban végzett. Művészeti szakértőként, szakmai élete nagy részében egy nemzetközi művészeti aukciós háznál dolgozott. Erzsébet királynő OBE-vel (a Brit Birodalom Rendje) tüntette ki: egyik helyettes kormányzójaként szolgált Northumberland megyében.

Fra’ Matthew Festing 1977-ben lett a Szuverén Máltai Lovagrend tagja, 1991-ben pedig letette az ünnepélyes fogadalmat. 1993 és 2008 között Anglia nagyperjele volt, 450 év után elsőként ebben a szerepben. Ebben a minőségében humanitárius segélymissziókat vezetett Koszovóban, Szerbiában és Horvátországban. Sir Adrian Fortescue máltai lovag leszármazottja volt, aki 1539-ben halt mártírhalált.

2008. március 11-én  79. Nagymesterré választották. 2017. január 28-án lemondott posztjáról.

A Rend élén eltöltött 10 éve alatt beutazta az öt kontinenst, hogy erősítse az országokkal fennálló diplomáciai kapcsolatokat, és első kézből lássa a Rend munkáit világszerte. Több tucat máltai zarándoklaton vett részt Lourdes-ba és más Mária szentélyekbe, személyesen is ápolva a fogyatékkal élő zarándokokat. Magyarországra utoljára 2013-ban látogatott.

Díszpolgára volt az olaszországi Rapallo (2008) és Pompeii-nek (2014), és a máltai Birgu-nak (2015). Tiszteletbeli doktorátust kapott humán szakon az Amerikai Katolikus Egyetemen (2009); teológiából a Northumbria Egyetemen (2010); Közszolgálati doktorátust a John Cabot Egyetemen (2014); Vallás- és humántudományokból a Santa Maria la Antigua Katolikus Egyetemen (2016).

Fra'  Matthew temetése 2021 december 3-án, 14:00 órakor lesz a Valletta-i társkatedrálisban, a volt rendi nagytemplomban. Tizenegy elődje mellett lesz nyugalomra helyezve a Nagymesterek kriptájában. 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu