HÍREK

Iraki válság: Gyógyszerek

Iraki válság: Gyógyszerek tízezer, lakóhelyüket elhagyni kényszerült kereszténynek és más kisebbségeknek

Köln, 22/08/2014

Az iskolaév kezdete azt jelenti, hogy több ezer belső menekült hamarosan hajléktalan lesz.

A Malteser International, a Máltai Rend nemzetközi humanitárius segélyszervezete három hónapos időszakra orvosi segítséget biztosít Észak-Irakban tízezer, lakóhelyüket elhagyni kényszerült kereszténynek és más kisebbséghez tartozónak. A humanitárius szervezet helyi hálózata egy gyógyszereket, orvosi felszerelést és higiéniai termékeket tartalmazó szállítmányt oszt szét az Erbil város körüli táborokban.

A menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma folyamatosan emelkedik - az ENSZ becslése szerint több mint egy millió van csak Észak-Irakban," - jelenti Oliver Hochedez, aki a segélycsapatot vezeti a terepen. „A keresztények és más kisebbségek mellett, akiket üldöznek az Iszlám Állam milíciái, ott van sok szíriai menekült is, akik a kurdisztáni régióban keresnek biztonságot."

Irakban szeptember 10-ikén van az iskolaév kezdete, így a több ezer menekültet, akik jelenleg üres iskolaépületekben találtak átmeneti menedéket, át kell helyezni más sürgősségi menedékhelyre, mondja Hochedez.

A Malteser International már a kezdeti elsősegélynyújtásnál messzebbre tervez. A menekülteknek szükségük lesz a segítségünkre közép és hosszú távon is, akár továbbra is menekültek maradnak, akár képesek lesznek visszatérni otthonaikba," -mondta Dr. Jürgen Clemens, aki csütörtökön csatlakozott az Erbil-i csapathoz.
 

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu