HÍREK

Hollandiában tartották a harmincegyedik Nemzetközi Nyári Tábort - 2014.

 

Harskamp, 16/08/2014
Több mint 500 résztvevő vett részt az eseményben, amely megszünteti a fogyatékosság akadályait


Egy felejthetetlen élmény. Így írják le a résztvevők a Máltai Rend fogyatékkal élő fiatalok számára szervezett nemzetközi nyári táborát. Ahogy ez már folyamatosan harmincegy éve történik, a Rend tagjai és önkéntesei 23 országból jöttek össze - Kanada először vett részt - egy intenzív tevékenységgel eltöltött hétre, hogy ellássák 200 fogyatékos kortársukat, ledöntve minden fizikai és szellemi határt.

 

Hollandia szívében vagyunk, Amszterdamtól 50 km-re délkeletre. Itt, a harskampi laktanyán - a De Veluwe Nemzeti Park körzetében – szervezte a Holland Egyesület a 2014. évi tábort, a holland védelmi minisztérium együttműködésével. Két év kemény munkára és több száz önkéntes elkötelezettségére volt szükség, hogy minden részletben aprólékos figyelemmel megszervezzék a tábort. Több száz külön rendezvény, kezdve egy amszterdami városnézéssel a csatornákon hajózva, az Arnhemi szabadtéri múzeumig, ami valódi történelmi emléke Hollandiának. És játékok, táncok, versenyek és túrák.

A díszvendég Fra’ Matthew Festing, a Máltai Rend Nagymestere volt, aki a tábor narancssárga ingét magára öltve, végiglátogatta a résztvevőket, megállt mindenkivel beszélgetni, kezet fogni és „pózolni” az elkerülhetetlen fényképezéshez.

Nem hiányoztak az egyházi liturgiák sem. A Deventeri Broederen templomban, a több mint 500 résztvevő jelen volt a szentmisén, amelyet a Máltai Rend prelátusa, Angelo Acerbi érsek, celebrált. A főpap a szentbeszédében felidézett néhányat a jelenlegi időket sújtó emberi tragédiák közül: az Ukrajna-i háború, Irak és Szíria keresztényüldözései, a palesztin-izraeli konfliktus. Háborúk, amelyek sok szenvedést okoznak, főleg a leggyengébbeknek - és amelyek következményeinek enyhítésére a Máltai Rend folytatni fogja a segítségnyújtást.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu