Hírek

Pro Merito Melitensi kitüntetéseket kapott három államtitkár

Budapest, 2021 június 9.  A Szuverén Máltai Lovagrend a Pro Merito Melitensi érdemrenddel tüntette ki Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségekért felelős államtitkárát, Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkárát és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárt: Soltész Miklós parancsnoki fokozattal, Rétvári Bencét és Fülöp Attilát tiszti fokozattal.

A kitüntetéseket ŐE. Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete, adta át, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes, Kozma Imre atya és a MMLSZ vezetősége jelenlétében.

A Pro Merito Melitensi érdemrendet a Szuverén Máltai Lovagrend 1920-ban alapította, azzal a céllal, hogy elismerését fejezhesse ki olyan tevékenységekért, amelyek a Máltai Lovagrend hírnevét és céljait szolgálják. Főleg olyan személyek kapják, akik nem tagjai a Lovagrendnek.

Soltész Miklós államtitkár által betöltött feladatok közül ki lehet emelni a Karitatív Tanács  és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöki tisztét. Mind a kettő által fontos előmozdítója volt a Máltai Szeretetszolgálat szerepének Magyarországon. Korábban pedig fontos előmozdítója volt a karitatív szervezetek megerősítését segítő szervezetfejlesztési pályázatoknak, amelyekkel nagyban erősítette a segélyszervezetek reagáló képességét. A koronavírus járvány alatt a karitatív szervezetek készen álltak és gyorsan cselekedtek, élükön a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanáccsal.

Soltész Miklós államtitkár a piaristáknál érettségizett, majd városgazdász üzemmérnöki diplomát szerzett, dolgozott mérnökként és kereskedelmi vezetőként, később a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumnál. Közben éveken át egy betegeket képviselő országos egyesület főtitkáraként is tevékenykedett. Közéleti szerepvállalása a kereszténydemokrata szövetségben kezdődött, de volt önkormányzati képviselő, majd polgármester Budajenőn, 2002 óta parlamenti képviselő, előbb szociális és családügyekért, majd egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Rétvári Bence államtitkár több kezdeményezése fűződik szorosan az ezeket megvalósító Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz. Az ifjúsági önkéntesség megújítását szolgáló program több ezer tizenéves fiatalnak teremtett lehetőséget átélni azt az élményt, hogy valakivel jót tehet. A határon túlnyúló, a leszakadó településrészeken élő emberek felemelését segítő program nemcsak konkrét segítséget nyújtott a rászorulóknak, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedek alatt felhalmozott tudását és tapasztalatai is átadta a határon túl dolgozó segítő szervezetnek. Az egészségügyi szűrőprogram emberek tízezreit érte el a határokon túli területeken is.

Rétvári Bence a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2003-ban szerzett jogi diplomája után 2008-ban tette le jogi szakvizsgáját, ekkor már hat éve volt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke. 2008 óta parlamenti képviselő. 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, 2014-től pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Fülöp Attila államtitkár tevékenységét az esélyteremtés, a társadalmi felzárkózás elősegítése, az egyházi, a nemzetiségi és a családpolitikáért végzett feladatai jellemezték. „Nem segélyeket, esélyeket kell teremteni!” Szoros kapcsolatot tart fenn a Máltai Szeretetszolgálattal, gyakori vendég a különböző intézményekben és programoknál. Ezzel azt is üzeni, hogy a Máltai Szeretetszolgálatnál látható gyakorlatot, az ott megismerhető szolgálatot érdemesnek találja kirakatba tenni.

2019 óta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Régebben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Családügyekért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke volt, utána az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára, 2014-től pedig az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának kabinetfőnöke volt. Egy-egy kiemelt feladat kapcsán miniszteri biztosként is tevékenykedett. 2018 májusától szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Fotók: Kovács Bence, MMSZ és Merényi Zita, Magyar Kurír

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu