Hírek

Nagymesteri Helytartó 2021 húsvéti üzenete

Kedves Rendtársak, kedves Önkéntesek és a Máltai Rend támogatói világszerte!

Boldog, áldásos Húsvétot kívánok mindannyitoknak!

Ezt a Húsvétot másodszor éljük meg a koronavírus-járvány árnyékában, szigorúan korlátozott ünneplések, a szenvedés és a félelem légkörében. Nagyon nehéz év áll mögöttünk. Szívből együtt érzek azokkal, akik elvesztették családtagjaikat vagy szeretteiket, vagy akik maguk is elszenvedték a betegség következményeit. Arra a sok emberre gondolok, akik a munkaszektorra vonatkozó komoly következményeket szenvedték el. Azokra a fiatalokra is gondolok, akiket megfosztottak életüknek egy olyan szakaszától, amely természetszerűen a világ megismerése és felfedezése felé halad. Azokra az idősekre gondolok, akik elszigetelődtek és akiket megfosztottak a szeretettől.

A Húsvét a reményt jelenti. Jézus feltámadása emlékeztet arra, hogy a legsötétebb pillanatokban sem szabad soha elveszítenünk a hitünket. Mindig elkísér bennünket, akkor is, amikor elveszettnek érezzük magunkat. Krisztus keze mindig ki van nyújtva felénk, és üzenete ma élőbb, mint valaha. Ez a biztonság erőt, energiát és bátorságot ad ahhoz, hogy továbbra is segítsünk a kevésbé szerencséseknek.

Ferenc pápa, mint mindig, nagyon megindító szavakkal mondta néhány nappal ezelőtt, Virágvasárnap alkalmából: " Mindennapi keresztutunk során annyi nehéz helyzetben lévő testvér arcával találkozunk: ne haladjunk el mellettük, engedjük, hogy a szívünkben együttérzés fakadjon, közeledjünk hozzájuk ". Ez buzdítás arra, hogy az irgalom útján haladjunk tovább, amelyet mi már jól ismerünk.

Ezért szeretnék köszönetet mondani orvosainknak, önkénteseinknek, tagjainknak, akik a világ számos országában továbbra is enyhítik a világjárvány okozta szenvedéseket, minden nap újra felidézve a jelmondatot, amely több mint 900 éve inspirálja a Máltai Lovagrend küldetését: „Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum”.

Sok kezdeményezés indult ezekben a hosszú hónapokban a nehéz helyzetben lévő emberek támogatására. Sok meglévő projektet átalakítottak az új vészhelyzet kezelésére, míg másokat nulláról hoztak létre. Új kórházak épültek; otthoni gondozás, pszichológiai támogatás és betegszállítási szolgáltatások indultak. Dicséretes kezdeményezések, amelyek hozzáadódnak az orvosaink, ápolóink és önkénteseink bevetéséhez az oltási kampányokhoz. A Máltai Rend ezzel a kihívással szemben is képes volt alkalmazkodni és új módszereket találni, hogy közel lehessen a szenvedőkhöz.

Szeretném megemlíteni egészségügyi dolgozóink mindennapi jelentős erőfeszítéseit olyan komplex helyzetekben, mint például a Közel-Kelet, amely - az évek óta tartó instabilitás mellett - most a pandémiával is harcol. Különösen Libanonra gondolok, amely nagyon súlyos gazdasági és társadalmi válságon megy keresztül, valamint Irakra, ahol a Máltai Rend az intolerancia által üldözött kisebbségek jövőjének építésén dolgozik.

Ápoljuk tehát továbbra is a bizalmat és a reményt: biztos vagyok abban, hogy erőfeszítéseink hamarosan megtérülnek. Végül emlékezem Szent Ágoston szavaira, akinek számára a húsvéti vigília „minden szent virrasztás anyja, amelynek során az egész világ ébren maradt”. Idén ez az éberség még mélyebb értelmet nyer, amely egy új holnap reményéhez kapcsolódik.

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu