HÍREK

Dél-Szudán: a lakosság felét veszélyezteti az éhínség

2014/08/27

A Malteser International  élelmiszert oszt a menekült lakosságnak

Köln / Juba. Dél-Szudán Nyugat-Equatoria tartományában, a Malteser International alapélelmiszereket - például kukoricát, rizst, babot, és étolajat - osztott ki - 7 500 embernek, akiket az éhínség veszélyeztet, miután otthonukat elhagyni kényszerültek a polgárháború miatt. Ezenkívül a szervezet kiosztott kukorica- és földimogyoró-magvakat, valamint mezőgazdasági eszközöket a következő ültetési időszakhoz.

„Azonnali élelmiszersegélyre volt szükség, mert a jelenlegi élelmiszerválság már katasztrófává vált az éhező lakosság körében“ - mondta Jan Gruss, aki a katasztrófa-elhárítási erőfeszítéseket koordinálja a Malteser International részéről. „Minél gyorsabban cselekszünk, annál nagyobb az esélye, hogy több ezer gyermeknek életét megmentjük“.

Mivel a háborús erőszak miatt a családoknak hirtelen menekülniük kellett otthonaikból, sokan úgy érkeztek a Maridi-i menekülttáborokba, hogy a ruhájukon kívül semmi se volt náluk. „Szétosztottunk víztartályokat, bögréket, tányérokat, tálakat, mindenfélét, amire szükség van a túléléshez", - mondja Gruss. A Malteser International 2008 óta nyújt támogatást a régió egészségügyi rendszerének.

A súlyos élelmiszerválság oka a kormánycsapatok és a lázadók közt folyó harc, amely tavaly december óta csak fokozódott. „A háborús erőszak miatt egymillió dél-szudáninak kellett elhagyniuk otthonaikat és földjeiket, nem végezhették el a vetést, így az élelmiszer-ellátás drámaian alacsony," - jelenti Gruss. A rossz infrastruktúra és az esős évszak kezdete akadályozzák a segélyakciót. „Az eső tönkretette  az ellátási útvonalak nagy részét - sok út járhatatlan az esős évszakban, pedig most muszáj elérnünk az embereket," tette hozzá.

A szomszédos Ugandában, ahol több ezer dél-szudáni keresett menedéket a válság kezdete óta, a Malteser International segít a vízellátás javításában a 11.000 lakosú Rhino menekülttáborban. A szervezet esővíz gyűjtő tartályokat létesített, kutakat fúrt és vízosztó pontokat épített.

A Malteser International segélyakcióit Ugandában és Dél-Szudánban a német kormány támogatja.

A Malteser International kukoricát, rizst, babot és növényi olajat oszt  7500 dél-szudáni menekültnek.

Mivel a vízhez való hozzáférés nehéz, Malteser International víztartályokkal látta el a családokat.

A menekültek kukorica- és földimogyoró-magvakat valamint mezőgazdasági eszközöket is kaptak.

 

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu