Hírek

A Nagykancellár interjút adott a Vatikáni Rádiónak

A Vatikáni Rádiónak február 17-én adott interjúban a Szuverén Máltai Rend Nagykancellárja az intézmény globális prioritásairól beszélt, a COVID-járvány és a sok folyamatban lévő humanitárius válság nyomán. Albrecht Boeselager a COVID elleni oltások igazságos és méltányos elosztását szorgalmazza, megjegyezve, hogy amíg a világ minden sarkába nem jutnak el, a vírus nem lesz legyőzve. „A pandémiát nem lehet sikeresen leküzdeni, ha oltások nem állnak mindenhol rendelkezésre: amíg maradnak gócpontok, addig a vírus újabb és újabb mutációit fogjuk látni, és a veszélyt nem tudjuk kezelni. Etikailag pedig elfogadhatatlan, hogy a világ egyik része hozzáférjen oltásokhoz, a másik pedig nem."

A Máltai Lovagrend több mint 250 egységével aktívan részt vesz a COVID elleni harcban, és a világ számos országában fokozta orvosi és szociális programjait. Boeselager hangsúlyozza, hogy a jelenlegi egészségügyi válság rengeteg veszélyeztetett embert még kritikusabb helyzetbe sodort, az élelemhez és az alapvető orvosi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés miatt.

A Nagykancellár ezen kívül több száz migráns és menekült válságos helyzetére hívja fel a figyelmet, akik a Balkánon, a horvát-boszniai határon, megfelelő menedék és segítség nélkül, nulla alatti hőmérsékleten szenvednek: „Véleményem szerint botrányos, hogy szinte eszközöknek tekintik őket, hogy megmutassák másoknak, hogy nem szabad eljönniük, hogy nem számíthatnak jó életre, és szinte túszként veszik őket. Ez elfogadhatatlan.”

Végül, Ferenc pápa iraki apostoli látogatásával kapcsolatban, Boeselager elmondta, hogy a Máltai Rend globális humanitárius szervezete, a Malteser International jelen van Észak-Irakban és a Ninivei-síkságon, ahol kisebbségek védelmét és a háború által elűzött közösségek reintegrációját célzó projekteket hajt végre. "Remélem, hogy a Szentatya látogatása biztatást és reményt ad azoknak az embereknek, akiket továbbra is fenyeget a jövőjük iránti félelem és bizonytalanság".

A teljes, angolnyelvű interjút ide kattintva lehet meghallgatni. 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu