Hírek

Pro Merito Melitensi kitüntetés Balog Zoltánnak

Budapest, 2021. február 9. Ma tartotta évi ülését a magyar kormány és a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi intézményeinek vegyes bizottsága, Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes és Ugron Imre, nagykövet vezetésével. Jelen voltak a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselői. 

Az ülés során, amelyet a Miniszterelnökség új, budavári székhelyén tartottak, a Rend képviselői tájékoztatták a kormányt a múlt év eredményeiről és jövőbeni terveikről. 

Ezt az alkalmat használta föl a Rend, hogy Balog Zoltán püspöknek, volt miniszternek, átnyújtsa a Pro Merito Melitensi érdemrend parancsnoki keresztjét a Nagymesteri Helytartó nevében.  A laudáció szerint "Balog Zoltán politikusként és teológusként, képviselőként, miniszterként és egyházi személyiségként egyaránt a keresztény közösségek védelméért, az emberi és kisebbségi jogok érvényesítéséért, a szegénység felszámolásáért tevékenykedett." Kihangsúlyozta, hogy 1989-től kezdve, amikor Kozma Imre atya kérésére, felvállalta a keletnémet menekülteket befogadó Csillebérci Tábor tábori-lelkészi feladatait, végig szorosan együttműködött a Szeretetszolgálattal és támogatta munkáját. Egyik fő műve, "hogy a leszakadó településeken élő emberek felemelését az egész ország, és az Európai Unió ügyévé emelte, közben megalapozta a jelenleg is zajló felzárkózási programokat. Sokat tett azért, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának értékeit széles körben megismerjék". 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu