Hírek

Segélyakció Libanonba

Budapest, 2021 január 17. Múlt héten indult Budapestről Bejrútba egy konténernyi kórházi és gyógyászati segédeszköz, tartós élelmiszer és higiéniai termék, a katasztrófasújtotta bejrúti lakosság megsegítésére. Az akciót a Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetsége kezdeményezte.

Az augusztusi katasztrofális robbanás fokozta az amúgy is súlyos társadalmi és gazdasági válságot Libanonban, és hatalmas kihívás elé állította az ottani civil szervezeteket. A Máltai Lovagrend libanoni nagykövetsége a nemzetközi máltai közösséghez fordult segítségért. A magyarországi nagykövetség partnerségre lépett a Johannita Rend magyar tagozatával, az ÉrMe (Értékmegőrző) Hálózattal és egyes privát adományozókkal, és összehozott egy konténernyi segélyt: kórházi felszereléseket, egyebek közt 10 kórházi ágyat, ágybetéteket, 35 tolókocsit, 20 rollátort és 26 000 maszkot, továbbá körülbelül két tonna tartós élelmiszert, és ajtókat-ablakokat az újjáépítéshez. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több száz liter fertőtlenítő folyadékkal és logisztikai segítséggel járult hozzá az akcióhoz, a magyar kormány Hungary Helps programja pedig a szállítási költségeket fedezte.

A helyszíni elosztást a libanoni máltaiak és keresztény civil szervezetek végzik. Összegyűlt ezenkívül az ÉrMe jóvoltából 5 000 amerikai dollár pénzbeli segély is.

Az ÉrMe hálózat honlapján hosszabb cikk jelent meg novemberben a készülő akcióról: ide kattintva lehet elolvasni.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu