Hírek

Fra' Marco Luzzago a Szuverén Máltai Lovagrend új Nagymesteri Helytartója

Róma, 2020 november 8. - Fra' Marco Luzzago-t ma reggel választották meg a Szuverén Máltai Rend Nagymesteri Helytartójává. A Legfőbb Államtanács, a választási testület, november 7-én és 8-án ült össze a római Magisztrális Villában, a Máltai Rend két intézményes székhelyének egyikében. A választás minden szakaszát a Covid-ellenes intézkedések teljes betartásával vezették le. A résztvevők között volt  Szabadhegÿ Kristóf, az MMLSz elnöke is.

A Szuverén Máltai Rend újonnan megválasztott vezetője a Legfőbb Államtanács tagjai és a Szentatya rendkívüli küldöttje, Silvano Maria Tomasi érsek, bíborosjelölt előtt tette le esküjét.

Fra" Marco Luzzago a múlt április 29-én elhunyt Fra ’Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinettot, a 80. nagymestert követi.

Ferenc pápát írásban tájékoztatták a választásról. Ezt követően tájékoztatták a Rend összes nagyperjelségét, alperjelségét és nemzeti szövetségét világszerte, valamint a 110 államot, amelyekkel a Szuverén Máltai Rend diplomáciai kapcsolatokat tart fenn.

A Máltai Rend alkotmánya szerint a Nagymesteri helytartó egy évig marad hivatalában ugyanolyan jogkörökkel, mint a Nagymester. A Nagymesteri helytartónak mandátuma lejárta előtt újra össze kell hívnia a Legfőbb Államtanácsot.

Az ülés előestéjén november 7-én Silvano Maria Tomasi bíboros jelölt, a Szentatya rendkívüli delegátusa a Szuverén Máltai Lovagrendhez, szentmisét mutatott be a 80. Nagymester, Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto emlékére, a Rend prelátusával Jean Laffitte érsekkel együtt, a római Szent Bonifác és Alesis bazilikában. A covid pandémia megakadályozta az április 29-én elhunyt Nagymester ünnepélyes, államfőnek járó gyászszertartását.

A szentmisén résztvettek az Ideiglenes Helytartó Fra’ Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas-Boas mellett a Legfőbb Államtanács résztvevői, a covid-előírások szigorú betartásával.

Szentbeszédében a Rendkívüli Delegátus kiemelte az elhunyt Nagymester példáját a Rend számára. Ha az őáltala kijelölt utat követjük, akkor nem kell félnünk együtt építeni a jövőt, mely egyaránt épül a múlt eredményeire és a legjobban rászorulók hű szolgálatának evangéliumi inspirációjára. „Az ősi és tiszteletre méltó Szuverén Máltai Lovagrendnek elsősorban a Szentlélek segítségére van szüksége a megújulás folyamatában, a gondolatok és javaslatok gyümölcsöző kicseréléséhez, hogy az eredményesen vezethessen a “Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” küldetésének örömteli megújulásához.”

A Nagymesteri Helytartó portréja

Fra’ Marco Luzzago 1950-ben született Bresciában. A bresciai ferenceseknél érettségizett, utána orvosi tanulmányokat végzett a páduai és pármai egyetemeken. Később a család vagyonkezelője lett, majd sok éven át tartó üzleti tevékenységet végzett a fogyasztói iparban és az áruforgalmazásban.

Fra' Marco Luzzago-t 1975-ben vették fel a Szuverén Máltai Rend Lombardiai és Velencei Nagyperjelségébe, és 2003-ban tett ünnepélyes szerzetesi fogadalmat. Folyamatosan részt vett a Máltai Rend Lourdes-i zarándoklatain és az Assisi és Loretói nemzeti zarándoklatokon. 2010 óta teljes idejét a Rendnek szenteli: Marche megyébe költözött, ahol a Rend egyik kommendáját gondozza. 

2011 óta a Római Nagyperjelség Észak-Marche-i delegátusa és a rendi könyvtár igazgatója. 2017 óta tanácstag az Olasz Szövetségben. Fra' Marco Luzzago Szent VI. Pál pápa rokona. 

 

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu