HÍREK

Húsz éve működő Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat

A máltaiak újra segítenek

Hármas eseményt ünnepelt az elmúlt héten a húsz éve működő Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat:
szombaton került sor a Csilla von Boeselager Ház névadó ünnepségére, a Beregszászi Regionális Otthoni Betegápolási és Rehabilitációs Központ, valamint a Gyógyászati Segédeszköz-kölcsönző és szerviz átadására.

Kovács Erzsébet  Kárpát Infóban megjelent cikke teljes terjedelemben ide kattintva olvasható.


Hegedűs Csilla cikke - Húsz év a szolgálat jegyében


Mérföldkőhöz érkezett a Máltai Szeretetszolgálat Beregszászi Járási Szervezete. Közeledik fennállásának huszadik évfordulója, amit a minap avatóünnepség előzött meg: a Vérke-parti városban regionális otthoni betegápolási, rehabilitációs gyógyászati segédeszköz-kölcsönzőt és szervizt adtak át. Az intézmény a húsz éve elhunyt Csilla von Boeselager, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója és örökös tiszteletbeli elnöke nevét vette fel.

A rendezvényen egy mozgássérültnek, a beregszászi Morgentál Gyulának egy elektromos kerekes széket ajándékoztak. Az ünnepségre eljött Csilla von Boeselager testvére, Kunckelné Ildikó és vele a családtagok, Ungron Imre, a máltai lovagrend magyarországi nagykövetségének minisztere, Szabadhegyi Kristóf ispotályos és még sokan mások.

Az átadási ceremónián Molnár János római katolikus plébános Isten áldását kérte az intézményre. Magyarország beregszászi külképviselete nevében Bozsik Béla konzul kiemelte: az esemény egy apró, ugyanakkor fontos építőkocka a magyar nemzet újraegyesítésében.

– Az országban sajnos manapság is nagyon nehéz a helyzet, s különösen szomorú, hogy beregszásziak is elestek a kelet-ukrajnai harcokban – hangsúlyozta Gajdos István, parlamenti képviselő. – Az emberek aggódnak, s támaszt keresnek. Hiszem, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálatban ilyen segítőtársra lelnek. A szervezet egyik alapítója, Csilla von Boeselager a nehéz helyzetekben is képes volt helytállni, így a keletnémet menekültekkel kapcsolatos válság idején is. Városunk büszke lehet arra, hogy immár egy ház viseli a nevét, és külön öröm, hogy egy speciális központ áll a rászorulók rendelkezésére.

Beregszász önkormányzata nevében Babják Zoltán polgármester és Szajkó Tibor, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) képviselője mondott köszöntőt. Rafhael Hoensbroech, az alapítvány vezetője elmondta, a névadó halála után a férje vezette tovább a szervezetet, majd a fiatalabb generáció, a lányai és jómaga.

– Fontos volt számunkra, hogy áttörjük az Európai Unió határait, és keleten segítsünk. Ukrajna működésünk egyik nagyon fontos területe. Érzésem szerint itt egy új fejezet nyílik. Hálásak vagyunk Makuk Jánosnak, aki folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél több projektet valósíthasson meg – fejtette ki Raphael Hoensbroech, további támogatásukról biztosítva a járási szervezetet.


A Pető Intézet és a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat koordinálta a beregszászi Pető intézeti szűrővizsgálatot, melyre július 6-án került sor Makk Ádám, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége MMLSz tagjának részvételével. A vizsgálatra bárki jelentkezhetett, aki idegrendszeri károsodással él, elsősorban mozgásszervi problémája van. A szakemberek mindenkit megvizsgáltak,
tanácsot és útmutatást adtak a betegeknek.

A teljes cikk itt tekinthető meg.

http://www.malta.uz.ua

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu