Hírek

Silvano Tomasi érsek a Szentatya új rendkívüli delegátusa a Rendhez
Róma, 2020. nov.1.  Ferenc pápa a mai napon Silvano Tomasi érseket, apostoli nunciust nevezte ki a Szuverén Máltai Rendhez kirendelt rendkívüli delegátusává. A rendkívüli delegátus lesz a Rend kormányának tárgyalópartnere az Alkotmány és Kódex reformfolyamatában. Silvano Tomasi érseket arra is felhatalmazták, hogy a Legfőbb Államtanács ülése után november nyolcadikán ő fogadja az újonnan választott Nagymesternek eskütételét.
.
Silvano Tomasi érsek Angelo Becciu bíborost követi, aki 2017 februárjától 2020 októberéig töltötte be ezt a tisztséget.
 
Az október 25-i Angelus során Ferenc pápa bejelentette, hogy Tomasi érseket a november 28-i konzisztóriumban bíborosi rangra emelik.
 
"Köszönetet mondok Ferenc pápának, hogy egy olyan személyt nevezett ki a Máltai Rend tárgyalópartnerévé, mint Silvano Tomasi érsek, akinek tapasztalata és a rendi ismerete igen megkönnyítheti a folyamatban lévő reformmunkát" - mondta Fra' Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas-Boas ideiglenes helytartó.
 
Silvano Tomasi 1940-ben született Treviso tartományban, Casoni di Mussolente városában, és miután teológiát, társadalomtudományokat és szociológiát hallgatott az Egyesült Államokban, 1965. május 31-én szentelték pappá.
 
1989-ben kinevezték az Elvándorlók és Úton Levők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa titkárává; 1966-ban II. János Pál pápa apostoli nunciusnak nevezte ki Etiópiába, Eritreába és később Dzsibutiba. Mint a velencei Asolo címzetes érseke, 2016-ig Monsignor Tomasi a Szentszék állandó megfigyelője volt a genfi ENSZ-nél és a ​​szakosított szervezeteinél, valamint a Kereskedelmi Világszervezetnél. 2011-ben kinevezték a Szentszék képviselőjének a Nemzetközi Migrációs Szervezetnél is.
 
Silvano Tomasi érsek 2007 óta a Szuverén Máltai Rend nagykeresztes tiszteletbeli konventuális káplánja.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu