Hírek

A Nagymester: "Imádkozom a betegeinkért és családjaikért."

Kedves Rendtársak és a Máltai Rend minden Munkatársa, Önkéntese és Támogatója világszerte!

Ebben a példa nélkül álló pillanatban, amikor 150 nemzet együtt szembesül ugyanazzal a súlyos kihívással, legmélyebb hálámat fejezem ki a Máltai Rend szövetségeinek, önkénteseinek és segélyszolgálatainak, melyek sok Covid-19-pandémiától érintett ország nemzeti egészségügyi szervezeteit támogatják. Munkatársaink és önkénteseink segítenek az otthonukban karanténba zárt idősek rendszeres élelmiszer- és gyógyszerellátásában; egészségügyi csapataink szűrővizsgálatokat végeznek a lakosság körében, valamint a vírus kezelésére felszerelt mobil egységeket üzemeltetnek, szigorúan betartva a biztonsági előírásokat. Fáradhatatlan bevetésük tanúságtétel a Máltai Rend minden karitatív tevékenységének alapját képező keresztény küldetésről és hitről.

Legmélyebb elismerésemet fejezem ki az összes egészségügyi szakembernek, akik a vírus kitörése óta éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy a megbetegedetteken segítsenek.

Naponta olvassuk a nyugtalanító újsághíreket a kórházba szállított emberek állapotáról, akik közt sokan az intenzívosztályokon fekszenek, egyesek intubálva. Imádkoznunk kell azokért a betegekért, akik leginkább szenvednek az elszigetelésük miatti magányosságtól. Gondolnunk kell a családjaikra is, mert a hozzátartozóik meglátogatása, sőt a tőlük való elbúcsúzás lehetőségének tilalma egy olyan fájdalom, melyet senkinek nem szabadna elszenvedni. Együttérzésemet fejezem ki mindazokkal, akik ebben a szörnyű állapotban élnek. Imádkozom értük, és végtelen hálámat fejezem ki minden orvosnak, ápolónak, és egészségügyi munkatársunknak.

Mély sajnálattal mondtuk le a Máltai Rend 62. Nemzetközi Zarándoklatát Lourdes-ba, ami a Máltai Rend tagjainak és önkéteseinek életében egy kiemelkedő esemény. Ez igen fájdalmas döntés volt.

A franciaországi helyzet gyorsan romló helyzete miatt több mint 160 év óta első ízben zárták le a Szűzanya Lourdes-i kegyhelyét a nyilvánosság számára. Nagyon remélem, hogy novemberben, a rendalapító Boldog Gellért halálának 900. évfordulójára tervezett szentföldi zarándoklaton sok rendtag és önkéntes gyűlik majd össze, bízva abban, hogy a történelem e drámai fejezete addigra lezárul.

A szegények és betegek gondozásának több mint 900 éve tartó hagyományával, a Máltai Rend ebben a rettenetes pillanatban is közel marad a rászorulókhoz és a szenvedőkhöz, és nyújtja továbbra is segítő kezét a rászorulók felé. Ferenc pápa néhány nappal ezelőtti szavaira szeretnék emlékeztetni: „Krisztussal egyesülve sosem vagyunk egyedül”, és megismétlem a Szentatya felhívását, kérjünk mindenkit „az idősekért való imádkozásra, akik különösképpen szenvednek a belső magánytól”.

Mindannyiuknak áldott nagyböjti időt kívánok:

Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu