Hírek

A Rend törli az idei Lourdes-i zarándoklatot

Róma, március 12. A Nagymagisztérium mély sajnálattal úgy dontött, hogy törli a Máltai Rend 62-ik nemzetközi Lourdes-i zarándoklatát, továbbá a közeljövőre tervezett összes nemzetközi összejövetelt - az ispotályosok konferenciáját Bécsben és a kommunikátorok konferenciáját  Rómában - a Covid-19 pandémia és az ebből eredő utazási megszorítások miatt.

„Ez mindannyiunk, a családunk és az szeretteink iránti felelősségvállalás” - írja a Nagyispotályos, Dominique de La Rochefoucauld-Montbel körlevelében, amelyben arra is szólít fel, hogy imádkozzunk mindazokért, akiket a betgség érint. 

Ez az első alkalom több mint 60 éve, hogy nem kerül sor a Lourdes-i nemzetközi zarándoklatra. A döntést a Nagymesterrel egyetértésben hozták meg.

Ha a helyzet megengedi, a Francia Szövetség Mária-zarándoklatot rendez ugyanazokon a dátumokon, hogy biztosítsa a Máltai Rend jelenlétének kontinuitását és  megerősítse a Lourdes-i Szentélyhez fűződő szoros rendi kötelékeket.

„Ez a döntés mindannyiunkat érint, és mindenekelőtt urainkat, a betegeket”, írja a Nagyispotályos. „Ha nem tudjuk meglátogatni őket, hívjuk fel őket; Ha nem tudjuk felhívni őket, írjunk nekik. Szükségük van a közelségünkre ezekben a magányos időkben."

A Covid-19 világjárvány okozta vészhelyzet a 28. Nemzetközi Ispotályosi Konferencia visszavonását is eredményezte, amelyet március 26–29-én tartottak volna Bécsben. Hasonlóképpen, a Nagymagisztérium már korábban úgy döntött, hogy elhalasztja a Rómában március 20–22-ig tervezett kommunikátorok konferenciáját.

A Magisztrális Palotában (Via delle Carrozze 79) található Máltai Nappali Klinika nyitva marad és működőképes, míg a Vatikánban a Máltai Rend által kezelt elsősegély-állomás tevékenységét felfüggesztik, miután a vatikáni hatóságok lezárták a Szent Péter teret.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu