Hírek

Áder János államelnök találkozása a Nagykancellárral

Róma, 2020. február 13. Szívélyes légkörben folyt le Áder Jánosnak, a Magyar Köztársaság elnökének mai látogatása a Máltai Rend nagykancellárjánál, Albrecht von Boeselagernél. Ez a találkozó - amely egy hivatalos találkozó sorozatnak legújabb eseménye - a diplomáciai kapcsolatok 1990. évi helyreállításának harmincadik évfordulóján történik. A találkozó alkalmat adott arra, hogy a két fél átbeszélje az évek során számos közös projektnek életet adó kiváló kapcsolatokat, amelyek az egészségügyi, szociális és humanitárius területeken, a hátrányos helyzetű közösségek és emberek javát szolgálják.

Példa erre a múlt év októberében, Budapesten aláírt egyetértési nyilatkozat, mely a közel-keleti, afrikai és más válságvidékekben élő csoportok, nemzeti és vallási kisebbségek védelmét szolgáló projektek kidolgozására irányul. Ez a nyilatkozat kapcsolódik a humanitárius segítségnyújtásról szóló, már 2010-ben aláírt megállapodáshoz.

Az államelnök felidézte az 1928-ban alapított Magyar Máltai Lovagok Szövetségének és az 1989 óta működő segélyszervezetének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak (MMSZ) fontos szerepét Magyarországon. "A Máltai Mentőszolgálat egyike Kelet-Európa legjobbjainak "- mondta a magyar államfő. Az MMSZ - amelynek "Jószolgálati Nagykövete" Herczegh Anita, az államfő felesége, aki szintén jelen volt a találkozón – jelenleg az ország fő szociális és egészségügyi szervezete. Közel 300 intézményt működtet,
3 000 alkalmazottal és 15 000 önkéntessel dolgozik. 124 önkéntes munkacsoportja van az ország egész területén. Az MMSZ tevékenységének fő területei: fogyatékkal élők és idősek gondozása, hajléktalanok ellátása, hátrányos helyzetű iskolások és diákok sokféle támogatása, a roma közösségeknek és a kiszolgáltatott helyzetben lévő kisebbségeknek – közöttük az ország határain kívül élő egy millió magyar nemzetiségű embernek – támogatása.

A Máltai Rend és a Magyar Köztársaság közötti együttműködést jól kifejezik a háborúk által sújtott népek támogatására irányuló nemzetközi projektek is, például a Szíriában megvalósuló program. A mai megbeszélésen szó volt a főbb humanitárius vészhelyzetekről is, és a migrációs jelenségekről.

A diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulója mellett, ebben az évben ünneplik Kozma Imre atyának, a magyar segélyszervezet megalapítójának 80. születésnapját is; annak az embernek, aki a berlini fal lebontását megelőző hónapokban közel 50 000 kelet-németországi menekültnek nyújtott befogadást és segítséget.

 
 
Az olasz DIRE adón rövid videóhír jelent meg a találkozóról és a MMSZ munkájáról. Ide kattintva látható (angol szöveggel).

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu