Hírek

2020 januári események

A 2020-as évi csütörtök esti összejövetelek két szép eseménnyel kezdődtek.

Az év első szentmiséjét január 2-án Chavvakula Lurdu Raju verbita atya celebrálta, akit már a 2019-es lourdes-i zarándoklatról ismerünk. Utána Dr. Vörös Győző rendkívül érdekes előadást tartott Machaerus vára régészeti feltárásáról. Az elveszettnek hitt, kimagasló fontosságú és legpazarabb heródesi erődítményt csak 1967-ban kezdék el feltárni; Dr. Vörös Győző - aki korábban egyiptomi ásatásaival szerzett hírnevet - 2009 óta végzi a feltárást, nemzetközi érdeklődést keltő eredményekkel. 

Machaerus vára különösen fontos a máltai rend számára, mert Jospehus Flavius szerint - és ez minden valószínűséggel igaz - itt börtönözték be Keresztelő Szent Jánost, itt táncolt Salomé, itt lett Szent János lefejezve.

Érdemes még megjegyezni, hogy ezzel az előadással avattuk fel a Boldog Apor Vilmos előadótermet, amely a kápolna ideiglenes leválasztásával jön létre. Kényelmes ültetési lehetőséggel és modern vetítési rendszerrel van felszerelve.

+ + +

Január 9-én a csütörtök esti szentmisét Dr. Füzes Ádám esperes, az Óbudai Szent József Templom és a Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatója tartotta. A szentmise után a megjelent rendtagok kíséretében Ádám atya megtartotta a Vízkereszthez kapcsolódó hagyományos évi házszentelést, a felújított épületben első alkalommal. 

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu