Hírek

Soltész Miklós államtitkár látogatása a Nagymagisztériumnál

Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár látogatást tett Rómában, a Máltai Lovagrend Nagymagisztériumánál. Stefano Ronca nagykövet, a Rend külügyekért felelős főtitkára fogadta. Szívélyes légkörben tartott találkozójuk során számos témát beszéltek meg, kezdve a Magyar Köztársaság és a Rend között létrejött fontos együttműködési megállapodásokkal, különös tekintettel a 2010-ben, a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatosan létrejött szerződésre, és az ez év októberében Budapesten aláírt, az üldözött kisebbségek védelméről szóló jegyzékre. Ilyen megállapodások szilárd és tartós együttműködésről tanúskodnak: ezeket megerősítik a diplomáciai kapcsolatok, melyek kezdetének harmincadik évfordulóját ünnepeljük 2020-ban.

Szeretnék köszönetet mondani a magyar kormánynak a magyarországi egészségügyi és szociális gondozási projektjeink támogatásáért" - mondta Ronca nagykövet, utalva a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének szerepére, és különösen a segélyszervezetének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) fontos munkájára. „Önök megbízható és kitartó partner intézményeink számára” - válaszolta az államtitkár.

A Nagymagisztérium honlapja ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy az MMSZ jelenleg országszerte 350 helyszínen van jelen, 5000 alkalmazottal, 15 000 önkéntessel és 142 helyi csoporttal. Megnevezte a beavatkozás fő területeit: a hátrányos helyzetű gyerekek támogatását, a fogyatékkal élők és az idősek gondozását, a hajléktalanoknak történő ételosztást, a roma közösség támogatását és - amint Soltész államtitkár mondta - az összes kiszolgáltatott kisebbség megsegítését, beleértve azon magyarok millióit, akik az országon kívül élnek. Hozzátette, hogy a Máltai Rend és Magyarország közötti partnerség a konfliktus áldozatainak támogatására irányuló nemzetközi projektekre is kiterjed, például Szíriában.

Az is említésre került, hogy 2020-ban Magyarországon nem csak a diplomáciai kapcsolatok harmincadik évfordulóját ünnepli a Máltai Rend, hanem Kozma Imre atya, a MMSZ alapítójának 80. születésnapját is.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu