Hírek

Ferenc pápa fogadja a Rend Nagymesterét

Róma, 2019 június 29. A Szuverén Máltai Lovagrend Nagymestere, Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, ma reggel audiencián járt a Vatikánban, Ferenc pápánál. A szokásos évenkénti találkozáson, az idén beszámolt az ősi katolikus rend, - amely ma már a világ százhúsz országában van jelen -, legfőbb egészségügyi és társadalmi tevékenységeiről, valamint diplomáciai elkötelezettségeiről.

A Nagymester beszélt a Szentatyának arról a segítségről, amelyet a Rend folyamatos elkötelezettséggel nyújt a társadalom elesettjei, többek között a menekültek és belső menekültek számára. A háborúk, aszályok és szegénység sújtotta emberek – számuk az idén elérte a hetven milliót – segítésének legfontosabb eleme az a támogatás, melyet a távoli és ellenséges vidékekre induló mobilklinikák nyújtanak, továbbá az a gyakorlati segítség, melyet az időseknek, a fogyatékosoknak, a hajléktalanoknak és a kisebbségeknek, például a kelet-európai romáknak vagy az iraki jazidiknak nyújtanak.

Ferenc pápa figyelmesen hallgatta Fra’ Giacomo beszámolóját, és bátorította a Rendet, hogy haladjon tovább az irgalmasság és a társadalom peremén élők támogatásának útján. Külön megemlékezett a venezuelai válságról, és a kolumbiai lakosság, valamint az oda menekültek segítéséről. A megbeszélés fontos pontja volt még a Máltai Rend tevékenysége a Közel-Keleten, különösképpen Szíria határán.

A Nagymester beszámolt a Máltai Rend nemzetközi diplomáciai munkájáról és aktív részvételéről az ENSZ Migrációs Megállapodásának megszövegezésében, amelyet tavaly decemberben írtak alá Marokkóban, az ENSZ-csúcson. Megemlékezett a Rend egyre aktívabb részvételéről az emberkereskedelem elleni harcban.

Beszélt a Máltai Rend Alkotmányának reformjáról is, amely 2017-ben kezdődött, és célja a szervezeti felépítésnek a mai szükségletekhez való igazítása, hiszen a Rend egyre nagyobb és tevékenyebb szerepet vállal a világ számos pontján.

A négyszemközti megbeszélés után a Nagymester egy érmet adott át a pápának, amely egy rendi orvost ábrázol Libanonban, aki egy szír menekültet gyógyít. Cserébe a Szentatya egy mozaikot adományozott a Nagymesternek, valamint több enciklikáját, köztük az Evangelii Gaudiumot és az Amoris Laetitiát.

A magánaudiencia végén Ferenc pápa fogadta a Máltai Lovagrend frissen, május elsején megválasztott új Szuverén Tanácsát, valamint a Rend Vatikánba akkreditált nagykövetét, Antonio Zanardi Landi-t. Fra' Giacomo Dalla Torre ezután megbeszélést folytatott Monsignor Paul Richard Gallagher-rel, az államközti kapcsolatokért felelős államtitkárral.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu