Hírek

Részvétel a Szentatya csíksomlyói látogatásán és szentmiséjén

Ferenc pápa romániai apostoli útjának második napján, 2019. június 1-jén a magyarság egyik legfontosabb Mária-kegyhelyére, Csíksomlyóra látogatott, ahol a hagyományos pünkösdszombati búcsúk helyszínén, a Kis- és Nagysomlyó-hegyek közötti nyeregben található Hármashalom-oltárnál mutatott be szentmisét.

A Szentatya szentmiséjén jelen voltak a Máltai Rend Magyar és Romániai Szövetségeinek képviselői, valamint Dr. Franz Salm-Reifferscheidt, a Rend romaügyi rendkívüli nagykövete.

Aktív szerepet vállalt a szentmisén a Romániai Máltai Szeretetszolgálat (RMSSZ) 42 önkéntessel dolgozó csapata, Tischler Ferenc főtitkár vezetésével. Közülük az elsősegélyeseknek az állami mentősökkel 126 esetben kellett beavatkozniuk. Egy másik csapat a baba-mama sátor felügyeletével volt megbízva. Ebbe a sátorba tudták a kismamák a gyerekeik pelenkáját lecserélni, itt tudták őket megetetni. A harmadik csapat a mozgássérültek szállításával foglalkozott és ezek felügyeletével a számukra fenntartott szektorban. A többi önkéntes a nyeregben segítette a zarándokokat.

A százezres zarándoksereg előtt bemutatott szentmisét a Magyar Televízió élő adásban közvetítette. Szentbeszédében a Szentatya a zarándoklás átalakító, egymás testvéreivé varázsoló titkáról elmélkedett. A homíliát érdemes teljes egészében elolvasni, ide kattintva található:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-homiliaja-csiksomlyon

Ferenc pápa a számunkra különlegesen szép szentmise végén aranyrózsát helyezett az ötszázéves csíksomlyói kegyszobor lábához, melyet a pápai misére kivitték a kegytemplomból a Hármashalom-oltárhoz. A kegyszobor és az aranyrózsa jelentőségéről itt lehet olvasni:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-csiksomlyoi-szuzanya-aranyrozsaja

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu