Hírek

Pro Caritate díjat kapott Győri-Dani Lajos, a MMSZ alelnöke

A Szociális Munka díját és a Pro Caritate díjat a Parlamentben adta át az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára november 12-én, a szociális munka napján. Győri-Dani Lajosnak a Szeretetszolgálat hazai és külföldi katasztrófahelyzetekben végzett széleskörű feladatvállalásainak irányításáért adományoztak Pro Caritate díjat. Az ügyvezető alelnök Fülöp Attila államtitkártól és Harach Péter korábbi szociális és családügyi minisztertől vehette át a kitüntetést.

A díjátadón Fülöp Attila elmondta, ez a nap rávilágít arra, amiről a szociális munka szól. Arról, hogy az ember nem magányosan teremtetett, hanem szociális kapcsolatban és közösségben él, és ebben a közösségben mások iránt is felelősséggel tartozik. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szociális területen dolgozó közel százezer ember azt az üzenetet hordozza, hogy együtt alkotják a magyar társadalmat a segítségre szoruló emberek és azok, akik a segítséget nyújtják. Az államtitkár köszönetet mondott a szociális ágazatban dolgozóknak a munkájukért. „Ehhez, amit szociális munkának hívunk, kell hit, kell bátorság, kell nyitottság és kell nagylelkűség.” Az államtitkár felidézte, hogy a szociális munka napját megelőző napon Szent Márton püspökre emlékezünk, aki katonaként fél köpenyét odaadta a koldus képében megjelent Jézusnak. Szerinte, ahogy ez a történet sem maradt két ember magánügye az elmúlt évszázadokban, úgy a mai szociális segítő munka sem az, mert az mindig egész társadalom közös ügye kell hogy legyen. „A szociális munkások nemcsak egy fél köpenyt adnak oda, hanem munkájukkal közösséget építenek és nemzetet építenek.”

A díjazottakat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is köszöntötte, aki úgy fogalmazott, hogy tisztelet és megbecsülés illeti a szociális területen dolgozókat és azt a több tízezer önkéntest, akik alapítványok, civil szervezetek vagy egyházak keretei között végeznek közösségi segítő munkát.

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu