Hírek

A Nagymester kihallgatáson a Szentatyánál

Róma, 2018. június 22. A mai napon Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterét, Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto-t. A bensőséges légkörű találkozó során a Nagymester bemutatta a Máltai Rend által végzett fő humanitárius és diplomáciai tevékenységeket:

- nagyszabású segítségnyújtását a Földközi-tengeren át érkező több ezer - a háború és a szegénység elől - menekülő számára, valamint a Rend olasz segélyszolgálata által az olasz hatóságok hajóin végzett mentési és segítségnyújtási tevékenységeket;

- orvosi munkáját a Szíriával határos térségekben, például Törökországban, Irakban és Libanonban, ahol egy kórház és tíz orvosi központ biztosít egészségügyi ellátást a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőknek;

- projektjeit a Szaharától délre fekvő Afrikában, ahol a mindenki által elfeledett háborúk tombolnak.

A gyermekek támogatása a megbeszélés egyik központi témája volt. A pápa a Rend közel-keleti munkájának alakulásáról kérdezősködött, mire a Nagymester tájékoztatta a Betlehemi Szent Család Kórház munkájáról, kiemelve, hogy a szülészeti kórházban a koraszülöttek és súlyosan beteg gyermekek ápolásán kívül, 2017-ben több mint négyezer szülést bonyolítottak le.

Ferenc pápa arra bíztatta a Máltai Lovagrendet, hogy „bátran haladjon előre”, és folytassa segítő munkáját. Ez kifejezése annak a spiritualitásnak, amely a több mint 130.000 rendtagot, önkéntest és munkatársat élteti, akik 120 országban szolgálják a szegényeket, betegeket, időseket és a társadalom peremére szorultakat.

A találkozó során egy további téma is tárgyalásra került: a Máltai Rend alkotmányának reformja, melynek folyamata 2017-ben azzal a céllal indult, hogy egy olyan szabályzatrendszert alkosson, amely gyorsan változó világunkban nemcsak most, hanem a jövőben is megfelelő keretet biztosít a Rend működésének.

Fra’ Giacomo Dalla Torre Nagymester Őszentségének egy ezüstérmet ajándékozott, amit a pápa által tavaly bevezetett Szegények Világnapja alkalmából vertek. A Rend szövetségei számos országban különböző egészségügyi és szociális tevékenységgel csatlakoztak ehhez a naphoz.

A megbeszélés után a Nagymestert, a Rend Szuverén Tanácsával együtt, Pietro Parolin bíboros államtitkár fogadta.

 

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu