Hírek

2018-as rendi zarándoklat Lourdes-ba

Május 4-8 között zajlott le a Máltai Rend 2018. évi Lourdes-i zarándoklata, melyen Szövetségünk 62 fővel vett részt, ebből 19 Rendtag és 3 jelölt, 17 beteg és 5 zarándok.  Idén a Lourdes-i szentély 160. évfordulóját ünnepelte, a Máltai Rend pedig a 60. zarándoklatát tartotta, újonnan megválasztott Nagymesterünkkel.

            Számunkra ez a zarándoklat több valódi csodával volt tele.

- Csoda egyáltalán, hogy egy fő kivételével- akit a kezelő orvosa a rosszulléte miatt nem engedett el – kijutottunk időben. Az Air France sztrájk miatt az eredetileg péntekre tervezett indulást szerda délelőtt, két-három óra leforgása alatt, csütörtökre – 3 utazó csoportra bontva – kellett átszervezni: kiértesítésekkel, szállás, transzfer és étkezés átfoglalással. Csütörtök este érkezésünkkor pedig a jól ismert Lourdes-i 8 Celsius fok és szakadó eső várt bennünket.

- Csoda volt az is, hogy minden időjárás előrejelzés ellenére, összességében szép időnk volt.

A korábbi évekkel ellentétben a zarándoklat nyitása a péntek esti fáklyás körmenet volt.  Szombaton a szokásos Szentségi körmeneten - melyen Kraetchmer Katalin rendtársunk egy szimbólum tartásával képviselte Szövetségünket - gyönyörű időben vettünk részt. Öröm volt számunkra az is, hogy a vasárnapi koncelebrált Szentmisén Okolicsányi Lajos rendtársunk magyarul mondott könyörgést a családokért. Délután jártuk a keresztutat: akik vállaltuk a hegyoldali nagy keresztutat, azok Pásztor Zoltán káplánunk vezetésével, Placid atya gondolataival imádkoztuk végig. A csoport másik fele Czigler Ágoston vezetésével a folyóparti, Faykod Mária által alkotott keresztutat imádkozták.

Hétfőn reggel 6.45-kor a Grottánál tartott Szentmisén imádkoztunk azokért, akik nem tudtak eljönni, elsősorban Zeleny Margit nővérért, aki 17 éven át segítette munkánkat és tanított példájával a betegek testi-lelki ápolására. Ő ekkor már készült az Atyai Házba, de ahogy megfogalmazódott bennünk: megvárta a magyar misét! Betegeinket az Accueil-ben idén is, mint mindég, a Margit nővér által bevezetett Lourdes-i énekkel ébresztettük naponta.

- A keddi nap is csoda volt számunkra, hiszen a sztrájk és járat törlések ellenére este 11-re mindenki épségben hazaérkezett.

Külön öröm, hogy 12 új kísérő jött velünk, és a fiatalok száma is emelkedik: idén 11-en voltak. Reméljük, megérintette őket is ez a csodálatos zarándoklat és még többször kísérnek el bennünket!
 

Sárdy László

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu