Hírek

Huszonöt éve szeretet, szolgálat

Huszonöt évvel ezelőtt alakult meg a segélyszervezet Magyarországon. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci szervezete az elsők között csatlakozott a segítő mozgalomhoz, így volt mire visszaemlékezni az elmúlt több mint két évtized eseményeiből szerdán, a Városházán. Az ünnepi ülésen Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke szólt a kezdetekről. Elmondta, ünnepek nélkül szegények lennének a mindennapok, de szót ejtett arról is, hogy mi a „máltaisok” kötelessége.
– Szegények mindig lesznek, de nekünk kötelességünk, hogy segítsünk, hogy senki se maradjon magára. A szeretet soha nem fogyhat el – mondta, hozzátéve, az élet feladat, a szeretet szolgálat.

Kozma Imre atya 25 évvel ezelőtt alapította meg a szeretetszolgálatot hazánkban. A cél pedig azóta sem változott, segíteni a rászorulókon és a szegényeken. A sikerhez való út pedig egyszerű, keresni a problémaforrásokat, s azok elé menni, megoldani őket.

A máltai szolgálat legújabb szerepvállalása, hogy a leghátrányosabb, legszegényebb emberek életében vállal segítő szerepet. A jelenlét program Lyukóvölgyben, 10 millió forintos önkormányzati támogatással indul. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat diósgyőri ápolási központja pedig csaknem 1 milliárd forintból bővül, és újul meg a jövő év végére.

maltai_kozgyules_140423_vcs_2.jpg

Hrotkó László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-magyarországi Régióközpont titkára ünnepi köszöntőjében kiemelte, a legszebb az elmúlt negyed évszázadban, hogy működik. – Ünnepelni kell a sok-sok áldozatvállalást, munkát és azt a lelkes önkéntességet, amely jellemzi munkánkat – tette hozzá.

A szeretetszolgálat, a várostól 24 évvel ezelőtt kapta az Árpád úti iskola épületét, amely központként szolgál azóta is. Kezdetben speciális ellátás jellemezte a munkát, illetve ételosztással foglalkoztak, de épült ekkoriban ápolási és szociális otthon is az anyaépülethez.

Csiba Gábor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-magyarországi Régióközpont vezetője kiemelte, a diósgyőri központot duplájára bővítenék, mert látják, hogy öregszik a nemzet, a nép, s ehhez – mint fogalmazott – szükséges az idősotthon, s olyan idősügyi ellátás, amelynek feltételeit meg kell teremteniük.

A tervek szerint 2015. december 31-ig fejeződne be a diósgyőri komplexum kibővítése. Az ünnepen azonban a jövő feladatai mellett mégis a múlt felidézése állt a középpontban. A résztvevők dokumentumfilm-vetítést láthattak, amely summázta az eltelt 25 év munkáját, s elismerő okleveleket is átadtak a Városháza dísztermében megrendezett találkozón.

Kiss J.
Fotó: Végh Cs.

forrás: minap.hu

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu