Hírek

A Máltai Rend tisztázza a sajtóban megjelent számokat: jelenleg 500 útlevele van forgalomban

Róma, 2017 június 15 : a Szuverén Máltai Lovagrend a következő pontosítást kívánja tenni azokra a hírekre vonatkozóan, amelyek az elmúlt napokban a The Sun brit napilapban és más médiában – köztük magyarnyelvűben is – jelentek meg, az általa kiadott útlevelekkel kapcsolatban.

Először is téves az az állítás, hogy csak három útlevél lenne forgalomban. A Szuverén Máltai Lovagrend 2016-ban 155 útlevelet adott ki ; ezekkel együtt jelenleg körülbelül 500 útlevél van forgalomban.

Másodszor pedig a Szuverén Máltai Lovagrend útlevelére csak a Szuverén Tanács (a kormány) és a Rend diplomáciai képviseleteinek tagjai jogosultak (házastársaikkal és kiskorú gyermekeikkel). Ezen túlmenően csupán néhány, a Rend által különleges küldetéssel megbízott magasrangú személy. Az útlevél érvényessége négy évre szól, illetve szorosan kapcsolódik a megbízás időtartamához.

Ezért az a több újságban megjelent állítás, hogy kizárólag a „Nagymester, annak helyettese és a Nagykancellár” kaphatnak ilyen útlevelet, téves.

A Szuverén Máltai Lovagrend 106 állammal tart fenn diplomáciai kapcsolatot, a nemzetközi jog rendelkezései értelmében. Ezeknek az államoknak mindegyike elfogadja a Szuverén Máltai Lovagrend diplomáciai útlevelét, mint érvényes útiokmányt.

2005 óta a Szuverén Máltai Lovagrend diplomata útlevelei biometrikus azonosítókat tartalmaznak, és megfelelnek a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabványainak.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu