HÍREK

Nagymester karácsonyi üzenete
Kedves Rendtagok, Önkéntesek és a Rend Barátai!
 
Ez az év nagy válságokat látott világszerte, különösen ha a sokezer menekültre és menedékkérőre gondolunk, akik Európa felé igyekeznek Afrikából, Ázsiából és a Középkeletről – a legnagyobb népvándorlás a második világháború óta.
 
A Máltai Rend az élvonalban dolgozik, hogy segítsen ezeken a kétségbeesett embereken: sok országban menekülttáborokban, elsősegélypontokon és más létesítményekben nemzeti szövetségeink, Nagykövetségeink, segélyszolgálataink és önkénteseink adnak orvosi és pszichoszociális ellátást. A Rend számos országban – Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Irakban, Olaszországban, Libanonban, Pakisztánban, Délszudánban, Törökországban - sok esetben hónapok, illetve évek óta biztosít gyógyszereket, ruhaneműt, élelmet, lakást, szociális ellátást és támogatást. Minden elismerésem azoknak, akit vállalják ezt az igényes és nagyon szükséges szolgálatot.
 
Én folyamatosan látogatom Önöket, és tanúja vagyok kiváló munkájuknak. Hogy csak nagyon kevés példát emeljek ki a hosszú listából: az év elején örömmel vettem részt Albániában a segélyszolgálatunk huszadik évfordulója ünneplésén; a Fülöp-szigeteken első kézből láttam a Haiyan tájfun utáni újjáépítési munkát, melynek köszönhetően a Rend 700 új otthont biztosított; és Máltán felajánlottam támogatásunkat és tanácsadásunkat a tengeren folyamatosan érkező bevándorlók kezeléséhez – egy tevékenység, amit mi a délolasz tengerparton már 2008 óta végzünk. Málta szigetén nagy örömmel látogattam még a vakvezető kutyák szolgálatát.
 
Miközben ellátjuk azokat, akik rendkívüli körülmények közt igénylik támogatásunkat, egész évben folytatjuk segítő munkánkat világszerte, és jól tudom, milyen hűséggel végzik mindnyájan uraink, a betegek iránti kötelességünket.
Most, a karácsonyi időszakban, mialatt összejövünk Jézus születését megünnepelni, és megosztjuk ezt az örömöt és vendégszeretetet családjainkkal és barátainkkal, különleges eseményeket szervezünk gondozottjaink és a nálunk kevésbé szerencsések - főleg a hajléktalanok, az idősek, a hátrányos helyzetű gyerekek - számára.
 
Ez az év egy különleges eseménnyel zárul: Ferenc pápa december 8-án hirdette meg az Irgalmasság Rendkívüli Jubileumi Évét. A felújított Szent Péter téri elsősegély állomásunkon, amit december 7-én volt szerencsém felavatni, az év folyamán 2,500 rendtagot, önkéntest, orvost, ápolót és mentőst fogunk fogadni. Ők – Önök – fogják ellátni a zarándokokat ott és a másik három nagy római bazilikában (Lateráni Szent János, Falakon Kívüli Szent Pál, Santa Maria Maggiore).
 
Dicséretre méltó az a következetesség és odaadás, amivel másokon segítenek, és köszönetet mondok mindannyiuknak a munkájukért és az elkötelezettségükért a Rend küldetése iránt: tuitio fidei et obsequium pauperum. Az, amit elődeink ezer évvel ezelőtt hoztak létre, ugyanolyan fontos ma is, mint akkor.
 
Boldog és áldott Karácsonyt kívánok Mindannyiuknak, családjaiknak és mindazoknak, akik a Máltai Renddel együttdolgoznak.
Fra’ Matthew Festing

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu