Hírek

A Máltai Rend jelen volt a Szentatya általános audienciáján a roma nép világzarándoklata alkalmából

 A Máltai Rend roma népekhez kinevezett nagykövete egy hat országból érkezett 250 fős zarándokcsoportot kísért

 
A Máltai Lovagrend is részt vesz a diszkrimináció elleni harcban, és támogatja a roma nemzetiségek integrálódását a társadalomba. Ennek jegyében vett részt a Rend 2015. október 26-án Ferenc pápa általános audienciáján, a cigányok világzarándoklat alkalmából, amelyet a Kivándorlók és Utazók Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa támogatott. A Máltai Rend roma népekhez delegált nagykövete, Franz Salm-Reifferscheidt egy 250 fős csoportot kísért, amely román, albán, horvát, szlovén, szlovák valamint magyar gyerekekből és felnőttekből állt.
 
„Fantasztikus lehetőség volt ez a gyerekeknek, a felnőtteknek és az önkénteseknek," mondta a nagykövet a harmadik nap végén. A zarándoklat a legfontosabb történelmi műemlékek látogatásával kezdődött, majd a Colosseum körül egy keresztútimával és a Madonna del Divino Amore új szentélyében egy szentmisével folytatódott. Ezt követte egy táncos és zenés ünnepség egy Róma környéki cirkusznál, és egy cigányzene koncert a Santa Maria in Trastevere templomban, mely épület gyönyörű példája a román stílusú építészetnek és az olasz főváros egyik legrégebbi temploma.
 
Az esemény csúcspontja a pápai audiencia volt. A Szentatya a világ számos országából ötezer zarándokot fogadott annak alkalmából, hogy boldog VI. Pál pápa ötven évvel ezelőtt látogatta meg a pomeziai roma tábort. A Szuverén Máltai Rend Nagymestere, Fra’ Matthew Festing, is jelen volt a VI.Pálról elnevezett nagyteremben tartott audencián.
 
A Rend számos projektje támogatja a roma gyerekek oktatását (ismerten magas náluk az iskolából való kimaradás aránya), és integrálásukat a munkaerőpiacba. A Rend írás-olvasás, asztalosmunka és textilszövés tanfolyamokat is szervez több kelet-európai országban, és támogatja a fiatalokat a tanulmányaik során.

Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz)

H - 1014, Budapest Fortuna utca 10.
Tel.: mobil: +36 30 373 8054 | e-mail: mmlsz@maltai.hu