ORDER OF MALTA
MÁLTAI REND
Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szuverén Ispotályos Szent János Lovagrend
MAGYAR MÁLTAI LOVAGOK SZÖVETSÉGE
 
 
Legfrissebb hírek Ferenc pápa útján    |    Megjelent a Máltai Hírek 2016. év decemberi száma    |    Máltai Hírek - összes    |    Nyári tábor hazai mozgáskorlátozottak számára    |    Új magyarországi nagykövete van a Szuverén Máltai Lovagrendnek    |   
 

A Máltai Rend küldetése

A Máltai Rend küldetése

A Jeruzsálemi Szent János Rend, mely egyik legrégebbi intézménye a nyugati és keresztény civilizációnak, már 1050 táján jelen volt Palesztínában.

Laikus egyházi rend, hagyományosan katonai, lovagi és nemesi jellegű. 13.500 tagja közt vannak fogadalmas szerzetesek, engedelmességi ígéretet tett rendtagok, továbbá világi lovagok és dámák, akik a keresztény erények és a felebaráti szeretet gyakorlására szentelik magukat. A máltai lovagokat az Egyház keretein belül a lelki tökéletességre való törekvés jellemzi, és az a vágy, hogy energiáikat a szegények és betegek szolgálatába állítsák.
A Máltai Rend alapelvét – melyhez mindvégig hű kíván maradni -, jelmondata foglalja össze: „Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum", „A hit védelme és a szegények, betegek szolgálata”. Ápolni a hitet, védeni és tanúságot tenni róla; és szolgálni a szegényeket és a betegeket, mint az Úr képviselőit. Ez a rendtagok önkéntes munkáján keresztül, a humanitárius segítségnyújtásban, az egészségügyi és szociális tevékenységekben valósul meg. Manapság a Rend több mint 120 országban fejti ki a tevékenységeit.


A Rend jellemzői
A Szuverén Máltai Lovagrend szuverén nemzetközi jogalany, saját alkotmánnyal, útlevéllel, bélyeggel, valamint közintézményekkel. A 79. nagymestert, Fra’ Matthew Festing Őfenségét és Őeminenciáját 2008. március 11-én választották a Rend vezetőjévé. A Rend diplomáciai kapcsolatokat tart 104 - köztük sok nem katolikus – országgal, és missziókat működtet jelentős európai és világ-szervezeteknél. A Máltai Rend poltikailag semleges és pártatlan; ezért is tud sikeresen államközi közvetítő szerepet játszani.


A Máltai Rend és a Máltai Köztársaság
A Máltai Rend nemrég visszatért Málta szigetére, miután aláírt egy megállapodást a Máltai kormánnyal, és megkapta 99 éves kizárólagos használatára a St. Angelo várat. Ez a Birgu városában levő erődítmény a Lovagrend tulajdona volt 1530-tól 1798-ig, amikoris Napóleon a szigetet elfoglalta. A várat restaurálták, és most a Máltai Rendhez kapcsolódó történelmi és kultúrális eseményeknek ad otthont.

 

 

 
   
  Kapcsolat