ORDER OF MALTA
MÁLTAI REND
Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szuverén Ispotályos Szent János Lovagrend
MAGYAR MÁLTAI LOVAGOK SZÖVETSÉGE
 
 
Legfrissebb hírek Ferenc pápa útján    |    Megjelent a Máltai Hírek 2016. év decemberi száma    |    Máltai Hírek - összes    |    Nyári tábor hazai mozgáskorlátozottak számára    |    Új magyarországi nagykövete van a Szuverén Máltai Lovagrendnek    |   
 

A Rend Magyarországon

Magyarország a XII. század elején kapcsolódott be a Szent János Ispotályos Lovagrend történelmébe, néhány évtizeddel a Rend alapítása után, követve a középkori Magyar Királyság elkötelezettségét és részvételét a szentföldi zarándoklatban és keresztes hadjáratokban. A magyar zarándokok szentföldi megjelenésével csaknem egyidőben létesültek hazánkban jánosrendi ispotályok, rendházak és templomok.

A XVII. század közepétől a Rend tevékenysége Magyarországon szünetelt. A trianoni katasztrófa után, 1928-ban megalakult a Magyarországi Máltai Lovagok Szövetsége. A magyar lovagok ebben az időben vásárolták székházukat a Budai Várban. 1945 után a szovjet-orosz megszállás alá került Magyarországon a Rend működése lehetetlenné vált, így a magyar máltai lovagok emigrációba kényszerültek. A szabad világban kellett a Lovagrend magyar tagozatát fenntartani. 1996. január 27-e Magyar Máltai Lovagok Szövetsége történetében az a jelentős dátum, amikor az újonnan választott, és a Nagymester által kinevezett Elnökség székhelyét Rómából ismét Budára helyezte át. Ennek az eseménynek fontos előzménye volt az a tény, hogy a Rend két intézménye már évekkel azelott kitűzte hazai földön a nyolcágú máltai kereszt lobogóját.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb hatékonyságú karitatív és szociális segélyszolgálatává lett, kivívva ezzel a nemzeti és nemzetközi társadalom elismerését. 1990-ben alakult meg az akkor még római központú Magyar Máltai Lovagok Szövetségének hazai egysége, a Magyarországi Delegáció. Így, amikor a szövetségi székhely Rómából a Budai Várba költözött, már szilárd alapokra helyezett máltai tevékenység és szervezet várta. Diplomáciai kapcsolatot is létesített a Szuverén Máltai Lovagrend a Magyar Köztársasággal, amikor 1991-ben megnyitotta a Rend budapesti nagykövetségét, amely a Budai Várban visszakapott és felújított rendi székházba költözött. Az újrakezdés szélesköru lelki, szellemi, szabály- és intézményszerű felépítést jelentett. A feladatok között a hitélet ápolása, valamint a karitatív és szociális munka áll az első helyen. Ezen túlmenően, a magyar lovagok szoros együttműködést létesítettek a Magyar Katolikus Püspöki Karral. Kooperatív viszony alakult ki a Magyar Állam kormányával és illetékes hatóságaival. A testvéri protestáns Johannita Lovagrend Magyarországi tagozatával és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytáróságával együttműködési szerződések keretében folyik a közös munka.

A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének célja, hogy a Szeretetszolgálattal karöltve, szolgálatával és magatartásával segítse Magyarország társadalmának keresztény életerkölcs szellemében történő alakítását.

A Szuverén Máltai Lovagrend Nagykövetsége Budapesten

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:                  H.E. UGRON Imre G.C.H.D.O.

Követségi-tanácsos:                                                         Georg Freiherr von Twickel C.H.D.

I. oszt. titkár:                                                                        JANKOVICH Béla C.H.D.

II. oszt. titkár:                                                                       UGRON Béla G.C.H.D.

Irodavezető:                                                                        Sági Júlia

1014 Budapest, Fortuna u. 10. fszt. 1.

e-mail: hungaryembassy @ orderofmalta.int

Tel. / fax.: 00 36 1 201 5777

 
   
  Kapcsolat